Kako da prepoznate moždani udar

Autor:

Kod moždanog udara, najvažnije je da pacijentu medicinska pomoć bude pružena na vreme. Evo koji simptomi znače da hitnu pomoć treba da zovete ODMAH.

1
A- A A+

Frenki Mari na Twitteru je objavila izuzetno koristan post, nakon što je njena prijateljica preminula od posledica moždanog udara.

Žena koja je preminula, pala je na jednoj zabavi, ali je ubrzo nakon toga rekla da je sasvim dobro. U tom trenutku niko nije bio svestan da je imala moždani udar, kasnije, ona je primljena u bolnucu i sutradan je preminula.

Statistika za Srbiju

U Srbiji svake godine moždani udar doživi više od 25.000 ljudi, a najstrašnije je što je od toga svaki peti mlađi od 45 godina! Glavni okidači su stres, nepravilna ishrana, manjak fizičke aktivnosti...

Doktor koji ju je lečio rekao je da bi pacijentkinja bila sasvim dobro da su u roku od tri sata od njenog pada prepoznati simptomi moždanog udara, jer bi primila terapiju koja omogućava potpuni oporavak.

Nakon toga, prijateljica preminule objavila je na Twitteru ovo vrlo korisno uputstvo za prepoznavanje simptoma moždanog udara:

Osmeh - zamolite osobu da se nasmeši

Govor - da li osoba za koju sumnjate da je doživela moždani udar može da izgovori jednostavnu rečenicu

Ruke - da li može da podigne obe ruke

Ukoliko ne može da uradi nešto od ovoga, zovite hitnu pomoć odmah.

Moždani udar pogađa ljude različite starosti, čak i one koji su generalno dobrog zdravstvenog stanja.

Šlog ne mora uvek biti opasan po život, ali jako je važno da se terapija primi u najkraćem mogućem roku od trenutka kada se desio moždani udar. U suprotnom, ishod može biti fatalan, prenosi britanski "Metro".

ZABRINJAVAJUĆE: Od ovoga umire sve više mladih

Moždani udar leči se doživotno

Tagovi:
Sve vesti