Jahta od 410 miliona uplovila u Luku Bar (FOTO)

Autor:

Svojevremeno najluksuznija jahta na svetu Luna, uplovila je danas rano popodne u barsku luku.

Jahta od 410 miliona uplovila u Luku Bar (FOTO) Foto: MONDO/Anto Baković

Superjahta bila je do aprila 2014. godine u vlasništvu ruskog tajkuna Romana Abramoviča koji ju je prodao sunarodniku Farhadu Ahmedovu za neverovatnih 360 miliona dolara koji ju je nakon toga poslao na dodatno sređivanje u nemački Bremerhaven, što ga je koštalo dodatnih 50 miliona!  

Jahta duga 115, a široka 18 metara, ima dva heliodroroma, otvorenu palubu koja vodi do bazena, bara i platforme za plivanje. Na velikoj krmenoj palubi se nalazi zatvoreni bazen i plažni bar, te posebna platforma za kupanje i sunčanje na krmi. Raspolaže sa deset VIP kabina za goste, površine od 100 m2. Veliki spoljni bazen dugačak je 20 metara. Jahta nosi osam pomoćnih čamaca, malu podmornicu i posadu koja broji 50 članova.

 Na bokovima ima vrata koja vode do svake od devet paluba koliko ih ova superjahta ima. 

Prema pisanju svetskih medija, Abramovič, koji je vlasnik i najveće jahte na svetu Eklipse, kupio je Lunu jer ima mnogo veći radijus plovidbe i znatno manje je zavisna od čestog snadbevanja gorivom. Kapacitet tankova za gorivo je 1000 tona što joj daje doseg od 9,000 nautičkih milja pri brzini 16-18 čvorova.

Izgrađena je krajem 2009. godine u nemačkom brodogradilištu „Loyd Werft and Stahlbau Nord Shipyards” i bila je tada druga po veličini sagrađena jahta na svetu, odmah iza „Eklipse”. Danas na listi najvećih zauzima 23. mesto.

Poseduje anti-raketni sistem, svi prozori su otporni na metke a opremljena je LRAD sistemom akustičnih topova.

Sve vesti