Kakav doček za Džanga! (FOTO,VIDEO)

Autor:

Predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine Džang Deđiang stigao u Beograd. Evo kako je dočekan...


Džang Deđianga, koji će boraviti u trodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji, dočekala je predsednica Narodne skupštine Maja Gojković.


On je dočekan uz najviše počasti, postrojenu gardu VS, a takođe i tradicionalno poslužen pogačom i solju.Priređen je i kulturno umetnički program, gosta iz Kine dočekala su deca u narodnoj nošnji koja su nosila zastavice dve zemlje, a Džangu i njegovoj supruzi uručila su i cveće.

Izvor: Tanjug

Gojković i Džang danas će odati počast žrtvama stradalim u NATO bombardovanju na mestu gde se nalazila kineska ambasada, posle čega će biti priređen svečani doček u Domu Narodne skupštine.

Predsednica Skupštine Srbija Maja Gojković i predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Kine Džang Deđijang potpisali su danas Memorandum o razumevanju između dva parlamenta, poručujući da su odnosi Srbije i Kine na istorijski visokom nivou i da su dve zemlje spremne da i dalje učvršćuju saradnju.

Džang je, nakon potpisivanja Memoranduma, istakao da su Srbija i Kina prijatelji u svim uslovima i važni partneri.

"Naši bilateralni odnosi su izdržali iskušenja vremena i promena situacije na međunarodnoj sceni, dobro se razvijaju i zrače novu vitalnost iz stare tradicije", rekao je Džang.

On je podsetio da je prošlog juna kineski predsednik Si Điping posetio Srbiju, i da su tada lideri dve zemlje odlučili da bilateralne odnose podignu na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva, čime su otvorili novo, istorijsko poglavlje saradnje Srbije i Kine.

Džang je poručio da je prijateljstvo i bratstvo između Kine i Srbije nepokolebljivo, te da predstavlja konsenzus lidera i svih društvenih krugova dve zemlje, što Kina, kaže, mnogo ceni i vrednuje.

"Pridajemo veliki značaj razvoju odnosa saradnje i prijateljstva sa Srbijom i spremni smo da dalje učvršćujemo međusobno političko poverenje i produbljujemo saradnju za dobrobit naroda obe zemlje. Da ostvarujemo zajednički prosperitet i dajemo doprinos za ubrzan razvoj odnosa i novu stranicu saradnje Srbije i Kine, ali i Kine i zemalja centralne i istočne Evrope", rekao je Džang.

Navodeći da je ovo njegova prav poseta Srbiji, Džang je rekao da je Kongres spreman da ulaže dodatne napore, sa Skupštinom Srbije, u implementaciju važnih dogovora lidera dve zemlje.

"Da grabimo istorijsku šansu izgradnje 'Pojasa i puta' i da intenziviramo prijateljsku razmenu i saradnju i stvaramo još čvršću sudbinsku zajednicu Srbije i Kine", rekao je Džang i dodao da je saradnja zakonodavnih organa važan deo međunarodnih odnosa.

"Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju, saradnja zakonodavnih organa je ušla u novu fazu", rekao je Džang.

Drugog dana posete, u ponedeljak, 17. jula Džang će se obratiti poslanicima na posebnoj sednici parlamenta, koju je tim povodom sazvala predsednica Skupštine Srbije.

U okviru posete predsednici dva parlamenta Gojković i Džang, sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, obići će u ponedeljak Železaru Smederevo i TE Kostolac B.

Sve vesti