Ovo deci više šteti nego što im koristi

Autor:

Evo koje bi predmete, pomagala i namirnice trebalo da svedete na najmanju moguću meru da bi vaše dete uživalo u srećnom, zdravom detinjstvu.

1
A- A A+

Ponekad nam nešto može delovati kao pomoć u odgajanju dece, ali se za neke relativno uobičajene i na prvi pogled bezazlene stvari ispostavilo da su štetne za pravilan rast i razvoj deteta.

Dubak

Iako su generacije odrastale koristeći dubak, ispostavilo se da on negativno utiče na razvoj dece. Zbog toga su hodalice ovog tipa u nekim zemljama, poput Kanade na primer, već zabranjene.

U Kanadi je dubak zabranjen zbog visoke stope povreda dece, čak 8.000 slučajeva godišnje je prijavljivano, a tu su i fiziološki razlozi. Deca koja su koristila dubak su pod povećanim rizikom od asimetričnog razvoja mišića nogu i stopala, kod njih su češći deformiteti kičme i loše držanje generalno, a ta deca kasnije i prohodaju jer im je motiv slabiji, pošto i u dupku stignu kud su naumila, piše Bright Side.

Sokovi

Kupovni voćni sokovi puni su šećera koji izazivaju karijes već u ranom uzrastu i povećavaju rizik od gojaznosti, a imaju jako malo vitamina. Deci starijoj od godinu dana možete davati sveže ceđene sokove, ali je i od toga bolja varijanta da dete voće jede, a da pije - vodu.

Igračke drečavih boja

U ranom detinjstvu, deca upoznaju svet oko sebe i stiču predstavu o društvenim odnosima kroz igru. Neprirodne boje, jaki, elektronski zvukovi i suvišni detalji na igračkama loše utiču na razvoj kreativnosti dece. Birajte igračke prirodnih boja i materijala (drvo ili tkanina).

Elektronski uređaju

Tableti, kompjuteri, pametni telfoni... svi uređaju koji emituju plavičasto svetlo mogu da oštete mrežnjaču. Osim toga, ako detetu date tablet ili smartfon, lišavate ga prirodne komunikacije sa drugima, a uskraćujete mu i mogućnost da razvije važne motoričke veštine.

Korišćenje uređaja tog tipa treba ograničiti na maksimalno sat vremena u toku dana.

Igrice 'razbijaju', ali pertle ne umeju da vežu

Sve vesti