Katarska kriza - sve zbog lažnog članka

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) organizovali su hakerski napad na medijske sajtove Vlade Katara, namestivši lažan članak koji je iskorišćen kao izgovor za prekid odnosa grupe arapskih zemalja s Katarom i izolaciju te male zemlje.

2
A- A A+


"Vašington post" se pozvao na izjave neimenovanih zvaničnika američke obaveštajne službe kojima su članovi Vlade UAE 23. maja rekli za plan. Priča se narednog dana pojavila na sajtu novinske agencije Katara KNA s navodnim citatom izjave emira Katara, šeika Tamima Bin Hamad el Tanija u kojem je hvalio Iran i naveo da Katar ima dobre veze sa Izraelom.

Slične inscenirane izjave pojavile su se na twitter nalogu te novinske agencije.

Katarska novinska agencija KNA je ubrzo saopštila da je hakovana i uklonila članak, međutim Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat su blokirali katarske medije i kasnije prekinuli diplomatske i sve druge veze s Katarom.

U saopšenju Ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata u Vašingtonu međutim piše da su navodi američkog lista "lažni" i da UAE "nemaju nikakvu ulogu" u hakovanju koje se pominje.

Katarska kriza može da ugrozi borbu koalicije predvođene SAD protiv ekstremističke grupe Islamska država pošto su svi učesnici američki partneri i pripadnici koalicije.

U Kataru se nalazi više od 10.000 američkih vojnika i regionalno sediše američke Centralne komande, dok se u Bahreinu nalazi američka Peta flota.


AP navodi da predsednik SAD Donald Tramp snažno podržava Saudijsku Arabiju i UAE u sporu, a time i njihove navode da Doha podržava ekstremiste Islamske države i destabilizuje snage na Bliskom istoku.

Američki državni sekretar Reks Tilerson nedavno je imao diplomatsku turneju u zemljama Persijskog zaliva, ali je završio posetu bez vidljivih znakova rešenja krize.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat su prošlog meseca prekinuli sve veze sa Katarom, optuživši tu zemlju da podržava i finansira i terorizam.

Te arapske zemlje zahtevaju od Katara da protera pripadnike iranske Revolucionarne garde, zatvori katarska diplomatska predstavništva u Iranu i sa Teheranom prekine diplomatske veze i bilo kakvu zajedničku vojnu saradnju, dok bi trgovina sa Iranom bila dozvoljena pod striktnim pravilima međunarodnih i američkih sankcija, navodi AP koji imao uvid u taj dokument.

Emirati: Ko pohvali Katar - 15 godina zatvora

Arapske zemlje takođe zahtevaju gašenje katarske televizijske stanice Al-Džazira i njenih podružnica Arabi21, Rašd, "Al Arabi Al Džadid" i "Midl ist aj".

Među zahtevima se našlo i momentalno okončanje vojne saradnje sa Turskom na tlu Katara, kao i uklanjanje turske vojne tehnike, što u suštini znači da bi došlo do gašenja turske baze u Kataru.

Pored veoma jasnih zahteva, arapske zemlje su uputile i manje precizne zahteve, koji se mogu protumačiti i kao subjektivni, jer zahtevaju da se predaju "terorističke ličnosti" i traženi individualci.

Drugi takav primer je finansijska naknada za gubitak života, kao direktan rezultat katarske politike, a suma bi bila određena u dogovoru sa Katarom.

Katar je odbio ultimatum.

Katar odbio ultimatum: "Nemogući zahtevi"

Izvor: youtube

Sve vesti