Draži na čast: Parastos u crkvi Svetog Marka

Autor:

U Crkvi Svetog Save u Beograd služen parastos načelniku štaba Vrhovne komande Jugoslovenske vojske u otadžbini i ministru vojske, mornarice i vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije Dragoljubu Mihailoviću povodom njegovog streljanja.

11
A- A A+

četnici, parastos draža mihailović, čiča draža Foto: Mondo/ Stefan Stojanović


Parastos, kojem je prisustvovalo nekoliko desetina ljudi, služilo je bratstvo Hrama Svetog Save.

Predsednik Udruženja pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini 1941-1945. godine Dušan Đukić naveo je za Srnu da je broj onih koji dolaze na parastos svake godine sve manji, jer su članovi Udruženja ostareli ili više nisu živi.

Đukić je naveo da su prilikom formiranja Udruženja 1992. godine imali preko 200 članova, a da ih je danas ostalo dvadesetak i da se trude da održe običaj i svake godine daju pomen Mihailoviću.

Stotinu četnika na Adi Ciganliji!

Beograd, danas (FOTO)


"Sada možemo da držimo pomen i ne smeta nam niko, ali ranije je bilo nezgodno, sada napokon može. Sada nam dozvoljavaju da pomenemo Čiču. Na pomen dođe nekada stotinak ljudi, ranije nas je bilo i više", rekao je Đukić.

On je dodao da je poznavao Dražu Mihailovića lično, te da je njegov otac bio divizijski general pre rata i da je bio sa Dražom od prvog dana u Vrhovnoj komandi, kao i on lično.

"Sećam se Čiče. Sa njim sam se rastao u Bosni, ispod Teslića, ostavio je nas petoricu-šestoricu u srpskom selu. Oni su nas krili mesec i po dana, iako su partizani stalno pretresali, niko nas nije izdao. Ne znam da li bi u Šumadiji mogli da izdržimo mesec i po dana", ispričao je Đukić i dodao da je "Čiča bio divan čovek".

Đukić je ispričao da se mladi ljudi u Srbiji nisu mogli sačuvati od negativne propagande o Draži Mihailoviću, koja je prisutna od 1945. godine pa do danas.

"Govor na kraju parastosa obično držim ja i obično završavam sa - `Čiča Dražo naše gorsko cveće, Srbija te zaboraviti neće'. Uvek me zaguši u grlu na kraju. Ali, ne sme da ga zaboravi Srbija, ne smeju mladi da ga zaborave", naveo je Đukić.

Nakon Drugog svetskog rata komunističke vlasti su uhapsile Dražu Mihailovića i osudile na smrt za kolaboraciju i ratne zločine, posle čega je streljan i sahranjen na tajnom mestu.

Viši sud u Beogradu, postupajući po Zakonu o rehabilitaciji, 14. maja 2015. godine, doneo je odluku o poništenju presude, kojom je Draža Mihailović osuđen na smrt i lišen građanskih prava.


Na taj način Mihailović je postao i sudski rehabilitovan i time neosuđivan.

Rehabilitovan Draža Mihailović

Sve vesti