Politiko: Kina do EU preko "male Srbije"

Mala Srbija je glavni partner Kine u njenom nastojanju da sebi obezebedi veću ulogu u Evropi i u središtu je kineskih ulaganja u puteve i železnice na Balkanu, u sklopu "Jednog pojasa, jednog puta", piše "Politiko".

8
A- A A+

  Kako piše portal, mala Srbija je i u centru "strategije koja obećava budući veći upliv Kine u evropskoj politici".

U izveštaju iz Beograda Politiko prenosi zapadne analize da Kina investirajući u Srbiju i druge balkanske zemlje računa na to da će jednog dana u njima imati i bliske prijatelje članice Evropske unije.

Ako je krajnji cilj Kine da postane konkurent Nemačkoj u Evropi, onda poboljšanje infrastrukture na Balkanu predstavlja prvi ključni korak, navodi Politiko.

"Za neke u Evropi to pokazuje da Evropska unija mora početi da obraća veću pažnju na delovanje Pekinga u tom području, a pojedine nemačke diplomate upozoravaju da Kina, poput Rusije, može ubrzo postati pretnja stabilnosti Balkana", navodi se u tekstu.

Portal ne objašnjava na kakve se to pretnje po stabilnost misli i navodi ocenu Nemačkog saveta za međunarodna pitanja da su "Kinezi već tu i sad EU i Nemačka moraju izaći sa strateškim odgovorom".

Pored trase za plasman svoje robe od grčke luke Pirej, koju je zakupila Kina, pa preko Balkana i središnjeg ključnog budućeg železničkog "brzog puta" Beograd-Budimpešta do Evropske unije, Peking, ocenjuje se u analizama, ima i dugoročni cilj da "izgradi sopstvenu prerađivačku industrijsku bazu koja bi opsluživala ne samo evropsko tržište", već i da te proizvode plasira "na tržišta u usponu od istočnog Sredozemlja do Bliskog istoka i Indije".

Kakav doček za Kineza Džanga! (FOTO,VIDEO)


"Kineski uzor je izgleda Nemačka", navodi se u izveštaju i dodaje da je Nemačka zemlje na istoku EU, Mađarsku, Slovačku, Češku i Poljsku "ugradila u svoje mreže snabdevača, pomažući kompanijama poput Folksvagena i Simensa da izvuku korist od jeftine radne snage i niskih proizvodnih troškova".

"Kineske plate se podudaraju s onima u južnoj Evropi i tamošnja proizvodnja će postati konkurentnija... a zvaničnici u Berlinu su već zabrinuti zbog nedavnih kineskih kupovina i preuzimanja delova ključnih industrijskih sektora, uključujući robotiku i industrijsku opremu", navodi portal.

Srbija i Kina dogovaraju poslove od 3,2 milijarde!


"Politiko" se, pored ostalog, poziva na analizu Centra za Istočnoazijske studije Džon Hopkins instituta, pa navodi i da "Evropi i Nemačkoj nije jasno kako bi se postavili prema ovom kineskom prodoru", mada Nemačka "povoljno gleda na kineski plan 'Puta svile", čiji je deo i balkanski koridor.

"Politiko" dodaje da su u toku radovi na izgradnji infrastrukture kroz Srbiju i kineska ulaganja i tehničku pomoć za infrastrukturu, ali i železaru i termoelektranu i da je Evropska komisija postavila pitanje da li je to u skladu s EU pravilima za javne tendere.

Navodeći da je kineski predsednik Si Đinping prošle godine posetio "Srbiju, jednu od najsiromašnijih zemalja Evrope", "Politiko" navodi da za Srbiju tradicionalno dobre veze s Kinom "nisu samo čisto poslovne, jer je Kina jedna od malobrojnih zemalja koje stoje iza srpskog stava o Kosovu, budući da ne priznaje otcepljenje te pokrajine".

Kina je takođe bila na strani Beograda tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. tokom kojeg je pogođena Ambasada Kine u Beogradu za šta "Vašington tvrdi da je bio nesrećan slučaj, dok su mnogi Kinezi i Srbi i dalje ubeđeni da je to učinjeno namerno", navodi Politiko.

Tagovi:
Sve vesti