Utvrđeni propusti u centru na Novom Beogradu

Još se čeka izveštaj inspekcijskog nadzora rada Centra socijalne zaštite u Rakovici, gde su ubijeni žena i dete. U slučaju Centra na Novom Beogradu bilo je propusta, a odgovorni će biti procesuirani, kaže ministar Zoran Đorđević.

2
A- A A+


Istovremeno, izveštaj o tragediji u Centru za socijalni rad Novi Beograd, u kom je pre destak dana ubijena žena, prosleđen je tužiocu. Rezultati oba izveštaja biće objavljeni, a stav tužioca odrediće i mere, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

"Izveštaj o tragediji u Centru za socijalni rad Novi Beograd, predat je Trećem tužilaštvu i uskoro ćemo ga objaviti. Postoje neki propusti. Mere će predložiti direktor Centra Beograd. Biće provereno da li su adekvatne prostupima", rekao je Đorđević i dodao da niko neće biti aboliran za propust.

UŽAS: Muškarac ubio ženu i dete u Beogradu! VIDEO

Đorđević je posle sastanka sa direktorima centara za socijalni rad i predstavnicima sindikata socijalne zaštite, rekao da je dogovoren plan za postupanje i razmotrene mere kako da sistem socijalne zaštite funkcioniše, čiji će nosioci biti lokalne samouprave, koje su osnivači centara.

On je najavio da će se uskoro održati sastanak sa lokalnim samoupravama, da se inicira da se obezbedi prostor za obezbeđenje i video nadzor.

"Tražićemo policijski nadzor, tamo gde je potrebno. Radnici zaduženi za to, radiće novu procenu i u skladu sa tim tražiti da prisustvuje policija, naročito u centrima u kojima nema fizičko-tehničkog obezbeđenja", izjavio je Đorđević.

Ministar je doneo obavezujuće Uputstvo za primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i najavio da će biti doneti i pravilnici za postupanja i viđanja deteta i roditelja u "kontrolisanim uslovima".

Prema trenutnim podacima, 600 dece se sa roditeljima viđa pod tim uslovima.

Prema njegovim rečima, jedna od mera bi mogla biti da se izjednači mišljenje socijalnog radnika sa tužiocem, da li roditelj može da viđa dete ili ne, kako bi imalo težinu sudske odluke.

HOROR:Brutalno ubio ženu u Centru za socijalni rad

"Na redu je i profilisanje kadrova i zapošljavanje novih koliko nam budžet dozvoljava, kao i reorganizacija, tako da kod prirodnog odliva, kadrova na vreme budu zamenjeni novim", rekao je on.

Te mere su kratkoročne, rekao je Đoređević i zaključio da je za dugoročno, sistematsko rešenje problema, potrebno celo društvo.


Sve vesti