• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Fijatu zamrznut štrajk, Brnabić ubedljiva

Izvor MONDO/Agencije

Oko 300 radnika Fijata, koji štrajkuju jer traže veće plate, prošetalo je danas do Skupštine Kragujevca i zatražilo od gradonačelnika da prenese njihov zahtev premijerki Ani Brnabić. Premijerka popodne došla u Kragujevac.

Radnici Fijata odlučili su večeras da, posle razgovora sa premijerkiom Anom Brnabić, zamrznu štrajk koji traje od 27. juna, i uđu u pregovore sa upravom FCA Srbija, poslednje su vesti iz Kragujevca.

Pregovori sindikata i Uprave Fijata u Srbiji počinju sutra u podne u zgradi Vlade Srbije, u Beogradu.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da je sastanak sa predstavnicima radnika bio uspešan i najavila da će sutrašnji dan u toj fabrici biti radan.

"Hvala Fijatu što razgovara s Vladom Srbije"

"U svakom slučaju, pored sindikata i radnika koji su pokazali svoju hrabrost, ja ipak moram da se zahvalim i Fijatu zbog toga što sam ovih dana imala razgovore i sa Silvijom Verneti i sa gospodinom Alfredom Altavilom i zbog toga što su i oni uvek bili spremni, makar na razgovor sa mnom", rekla je Brnabić. Ona je rekla da je italijansku stranu zamolila za strpljenje "dok ne vidimo šta ćemo da uradimo". "Zato što je Fijat važan za Srbiju, važan je za Kragujevac i za ove radnike, važan je za kooperante ali i za nas kao Vladu. Važan je za ekonomiju Srbije i zbog toga ću se i ja kao predsednica Vlade više posvetiti Fijatu, jer to dugujem svim ovim ljudima", istakla je premijerka.

"Zahvalna sam na pozivu da se vidimo. Sastanak je bio uspešan i sutra je u Fijatu radni dan", kazala je premijerka na konferenciji za novinare i Skupštini Kragujevca.

Ona je najavila da će sutra u 12 časova u Vladi Srbije početi pregovori sa najvišim poslovodstvom FCA i dodala da će ih sama organizovati kako bi ispunila obećanje radnicima da će biti uz njih tokom pregovora.

"Ne mogu da garantujem šta ćemo dobiti na tim pregovorima ali insistiraćemo da se što više ispune zahtevi sindikata jer Vlada Srbije je tu za njih", kazala je premijerka.

Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković kazao je da su večerašnji razgovori sa premijerkom Anom Brnabić bili teški, ali da je, ipak, doneta odluka o prekidu štrajka.

"Sutra je normalan radni dan. Pozivam prvu smenu da sutra dodje i počne da radi", rekao je Marković i dodao da je otkazan i sutrašnji protest koji je trebalo da bude održan u 11.00 sati ispred Skupštine garda Kragujevca.


On je dodao da očekuje brze i efikasne pregovore sa rukovodstvom Fijata.

"Ovo nije kraj. Kraj je da nam se poprave uslovi rada", kazao je Marković i dodao da nema poraženih, ali da će svakako biti nezadovoljnih.

On je naveo da je jedna od stvari koja je prelomila da se prekine štrajk obećanje premijerke da će biti sa radnicima i da su na istoj strani.

Prekidom štrajka radnici su, u stvari izašli u susret menadžmentu Fijata, kompanije koja ima interno pravilo da ne razgovara sa štrajkačima dok štrajk traje. To pravilo direktno se kosi sa srpskim zakonom o štrajku, u kome postoji obaveza poslovodstva da odmah pčne razgovore sa štrajkačima.

Fijat ovih dana iz vlasti nije bio podsećan na ovu obavezu, dok su radnici pozivani na obustavu štrajka, čak i na "patriotizam".   


RADNICI IZAŠLI NA ULICU

Radnici su danas zatražili da premijerka dođe u Kragujevac na razgovore i da što pre oformi pregovarački tim ili krizni štab koji bi posredovao između menadžmenta i Štrajkačkog odbora, izjavio je predsednik Sindikata Nezavisnost u Fijatu Zoran Stanić.

Premijerka je uslišila njihov zahtev, i predveče nešto posle 19 časova, sastala se iza zatvorenih vrata sa Štrajkačkim odborom zaposlenih u kompaniji Fijat Krajsler automobili u kragujevačkoj Gradskoj upravi.

Brnabićevu je dočekao gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić. Konferencija za novinare je zakazana u 20 časova, ali u to vreme sastatnak je još trajao, i okončan je oko 21 sat..

Nikolić je rekao da je oko 300 radnika druge smene, pošto je prva štrajkovala na radnom mestu, prošetalo do Skupštine Kragujevca i zatražilo od gradonačelnika da to prenese premijerki Brnabić. Radnici prve smene podržali su odluku Štrajkačkog odbora da premijerka dođe na razgovore.



Brnabić o Fijatu: Sada pregovori SAMO sa radnicima

RTS javlja da u Štrajkačkom odboru demantuju da je protest ispolitizovan, jer su, kako navode, pregovori sa poslovodstvom prekinuti 21. juna, nakon čega je doneta odluka da se krene u štrajk.

 Vlada Srbije će nastaviti da se bori za radna mesta u Fijatu, ali sumnja u dobre namere Štrajkačkog odbora koji traži da im vlada garantuje najmanju neto zaradu od 45.000 dinara, a to je nemoguće ispuniti, rekla je ranije premijerka Ana Brnabić.

"Vlada zakonski ne može da garantuje da minimalna neto zarada bude 45.000 dinara", pojasnila je ona.

Prema njenim rečima, štrajkači su ispostavili vladi i novi zahtev, a to je da dobiju 20.000 dinara kao naknadu što su štrajkovali, što je takođe nemoguće ispuniti.

Fijat se ne seli u Poljsku! Štrajk šteta za sve

Komentari 161

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zoro od Srbiju

@Петар : Пролетери свих земаља , уједините се !

REALAN

Neznam koliko je ovaj štrajk opravdan ali ako je sve tačno onda treba im povećati plate ipak je taj fijat delo prethodne garniture mislim na žute i g17, ali ono što je tipično za kragujevčane je da su uvek imali dobre plate, veće nego u drugim manjim gradovima, pa setite se njihovog OSIGURANJA tamo su bili zapošljeni polupismeni likovi koji su mesečno imali plate po 1000 evra uz službene automobile, pa tek one krakate sponzorušice koje su se posle raspada te kuće udomile po jakim društvenim firmama, neke putuju po svetu i troškaraju lovu, zato mislim da treba malo oladiti i proveriti stvari.

Gotivac

Ja bih doticnoj postavio par pitanja: Da li ste zaposleni? Gde ste zaposleni? Koja je to firma? Pardon ko vam je poslodavac? Je li plata redovna? Kolika je? A posle bih joj odgovorio: Da ja sam zaposlen. Zaposlen u fijat-krajsler italijansko-americkoj kompaniji. Plata nije redovna. 30hiljada i jos placam trustove poput vas! Ostalo procitajte izmedju redova..

special image