• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pavle Petrović ponovo na čelu Fiskalnog saveta

Izvor Tanjug

Pavle Petrović ponovo je u Skupštini Srbije izabran za predsednika Fiskalnog saveta. Poslanici su glasali da članovi saveta ostanu Nikola Altiparmakov i Vladimir Vučković. Sva trojica su u Fiskalnom savetu od 2011. godine.

Pavle Petrović izabran je na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je u predlogu naveo da je Petrović svojom snažnom, ozbiljnom i konstruktivnom kritikom pružio veliki doprinos uspešnoj ekonomskoj politici Vlade Srbje u prethodnom mandatu.

"Uveren sam da njegov profesionalni i lični integritet, kao i dosadašnje delovanje na funkciji predsednika Fiskalnog saveta predstavljaju garant svrsishodnog i kvalitetnog rada saveta u novom mandatu", naveo je Vučić u predlogu dostavljenom parlamentu 7. jula.

U dostavljenoj biografiji navodi se da je Pavle Petrović profesor emeritus Ekonomskog fakulteta u Beogradu, te da su oblasti njegovog interesovanja kvantitativna istraživnja u oblasti makroekonomije i makroekonomske politike.

Petrović objavljuje radove u vodećim svetskim časopisima. Bio je gostujući istraživač na univerzitetima Harvard, Princeton, Cornell. Predavao je ekonometriju i makroekonomiju na Ekonomkom fakultetu u Beogradu do 2015. Od 2007. do 2011. bio je urednik Kvartalnog monitora ekonomskih trendova i politika u Srbiji, publikacije u kojoj se redovno analiziraju fiskalna politika i reforme u Srbiji.

Petrović je 2001. i 2002. bio pomoćnik ministra za finansije, zadužen za makroekonomsku i fiskalnu politiku, a 2003. i 2004. predsednik Saveta guverenera Narodne banke Srbije.

Kao predsednik Fiskalnog saveta, Petrović je u saradnji sa ostalim članovima aktivno učestvovao u uspostavljanju nove institucije i razvoju njenih kapaciteta i profesonalnih standarda, piše u biografji.

Zakonska obaveza Fiskalnog saveta je ocena predloga zakona o budžetu i fiskalne stratetegije i analiza većeg broja zakonskih predloga s fiskalnim implikacijama, a Petrović je upravljao izradom posebnih tematskih analiza saveta koje su uspešno ukazale na najveće fiskalne rizike i strukturne probleme javnih finansija u Srbiji. Među njima je velika studija o fiskalnoj konsolidaciji i neophodnim reformama iz 2012, rizicima koji proističu iz lošeg poslovanja javnih i državnih preduzeća, ukazivanja na neophodnost povećanja javnih investicija i ulaganja u infrastrukturu, problema u lokalnim javnim finansijama.

Vučić predložio Petrovića za predsednika Fiskalnog saveta

Pored toga, Petrović je sa saradnicima objavio i nekoliko stručnih radova iz oblasti makroekonomije i fiskalne politike, u kojima se bavio iskustvima Srbje i uporedivih zemalja s fiskalnom konsolidacijom, vezom između fiskalne konsolidacije i privrednog rasta.

Redovno je sa saradnicima, kako se navodi, obaveštavao Skupštinu i Vladu o analizama Fiskalnog saveta, pružajući tako nepristrasne ocene programa konsoliacije javnih fnansija od 2011. do 2017. godine, a na konferencijama za novinare dao je značajan doprinos povećanju kvaliteta javne diskusije o fiskanoj olitici, opcijama za ozdravljenje javnih finansija Srbije , kao i opštem razumevanju najvećih fiskalnih rizika.

Navodi se i da je Petrović sa saradnicima u velikoj meri doprineo i međunarodnoj prepoznatljivosti i kredibilitetu Fiskanog saveta, što se ogleda u odličnoj saradnji sa najvaznijim međunarodnim institucijama, kao što su MMF, Evropska komisija, Svetska banka, EDRB, OECD, kao i uključivanju Fiskalnog saveta Srbije u redovne aktivnosti Evoropske mreže nezvisnih fiskalnih institucija.

Zoran Pašalić novi ombudsman

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

62

Ovoga samo sa nogama napred iznose iz fiskalnog saveta kao i mnoge iz skupštine

Милан

@62 И овај прича о незапослености - 70 година има, треба да је већ пет година у пензији а да пусти младе да раде. Уместо тога он ради пет послова, заузима пет радних места а месечно је зарађивао и до 400.000 динара. Важно да је Вуле у праву, све друго је небитно. Уместо да је законом забрањено пензионерима да раде све док постоји иједан незапослени на бироу који може да конкурише на то место. Или да се определе - или посао или пензија а овако млади седе на бироу а деде и бабе имају три примања.

special image