Dragana Todorović

Jagnjeća rebra u vakuumu

Da li ste čuli za "sous vide" tehniku pripremanja hrane? Mi smo dobili recept od vrhunskog kuvara, samo za vas!

1
A- A A+

"Sous vide" je među kuvarima vrlo popularna metoda sporog pripremanja hrane na niskoj temperaturi, jer je to najbolji način da se sačuvaju svi ukusi, boja i tekstura namirnice.

Reč je, zapravo, o kuvanju u vakuumu za koje se koristi posebna oprema, ali može da se improvizujei  u kućnim uslovima pomoću ringle, šerpe, kuhinjskog termometra i kesice koja ima takozvani zip zatvarač.

Željenu namirnicu, sa sve začinima, stavite u otvorenu kesicu koju ćete potopiti u hladnu vodu i pustiti da voda svojim pritiskom izbaci vazduh. Kesicu zatim dobro zatvorite i stavite je da se kuva. 

Koliko dugo i na kojoj temperaturi će se jelo kuvati, zavisi od vrste namirnice, a s obzirom na to da je u ovoj tehnici temperatura ključna za dobar ukus, merite je termometrom, a ne odokativnom metodom.

Možda vam sve ovo deluje komplikovano, ali uopšte nije i ova tehnika se, zapravo, preporučuje baš početnicima u kuvanju jer su šanse da se pogreši minimalne.

Sada, kada sve znate, probajte da spremite: 

JAGNJEĆA REBRA U VAKUUMU

Recept je samo za čitaoce MONDO portala dao kuvar Melkior Bašić, kojeg smo upoznali u hotelu "Alhambra" u Malom Lošinju.

Potrebno:

- Jagnjeća rebra 250 g
- So i biber (količina po želji)
- Ulje biljno 0,05 l

Potrebno za sos:

- Jagnjeće kosti 250 g
- So i biber (količina po želji)
- Ulje 0,03 l
- Crni luk 100 g
- Koncetrat paradajza 20 g
- Crno vino 0,1 l

Priprema:

Rebra začinite solju i biberom, nauljite ih i stavite u kesicu koja može da se zatvori. Kuvajte ih 24 sata, na temperaturi od 55 stepeni Celzijusovih, a potom ih ohladite u vodi s ledom. Hladna rebra zapecite na roštilju, ali tako da se i sredina ugreje, a ne samo spoljašnji deo.

Jagnjeće kosti zapecite na ulju, dodajte iseckani luk, paradajz i vino. Kuvajte dok vino ne izvetri. Dodajte vodu i so, i ostavite na srednjoj temperaturi da se kuva oko osam sati. Procedite sos, skinite masnoću koja se izdvojila na vrhu, a možete da dodate i začine koje volite. 

"Kao prilog uz ovako pripemljena jagnjeća rebra, preporučujem pire od graška, ili pesto od pinjola, pečeni krompir s svežim biljem", kaže Melkior Bašić.

Pročitajte i ceo intervju sa njim:

"LJUBAV NA USTA ULAZI - ŽIVA ISTINA!"

Još sjajnih recepata pogledajte u:

MONDO KUHINJI!

Povezano

Sve vesti