Da li ste čuli za "sous vide" tehniku pripremanja hrane? Mi smo dobili recept od vrhunskog kuvara, samo za vas!
"Sous vide" je medu kuvarima vrlo popularna metoda sporog pripremanja hrane na niskoj temperaturi, jer je to najbolji nacin da se sacuvaju svi ukusi, boja i tekstura namirnice.
Rec je, zapravo, o kuvanju u vakuumu za koje se koristi posebna oprema, ali može da se improvizujei u kucnim uslovima pomocu ringle, šerpe, kuhinjskog termometra i kesice koja ima takozvani zip zatvarac.
Željenu namirnicu, sa sve zacinima, stavite u otvorenu kesicu koju cete potopiti u hladnu vodu i pustiti da voda svojim pritiskom izbaci vazduh. Kesicu zatim dobro zatvorite i stavite je da se kuva.
Koliko dugo i na kojoj temperaturi ce se jelo kuvati, zavisi od vrste namirnice, a s obzirom na to da je u ovoj tehnici temperatura kljucna za dobar ukus, merite je termometrom, a ne odokativnom metodom.
Možda vam sve ovo deluje komplikovano, ali uopšte nije i ova tehnika se, zapravo, preporucuje baš pocetnicima u kuvanju jer su šanse da se pogreši minimalne.
Sada, kada sve znate, probajte da spremite:
JAGNJECA REBRA U VAKUUMU
Recept je samo za citaoce MONDO portala dao kuvar Melkior Bašic, kojeg smo upoznali u hotelu "Alhambra" u Malom Lošinju.
Potrebno:
- Jagnjeca rebra 250 g
- So i biber (kolicina po želji)
- Ulje biljno 0,05 l
Potrebno za sos:
- Jagnjece kosti 250 g
- So i biber (kolicina po želji)
- Ulje 0,03 l
- Crni luk 100 g
- Koncetrat paradajza 20 g
- Crno vino 0,1 l
Priprema:
Rebra zacinite solju i biberom, nauljite ih i stavite u kesicu koja može da se zatvori. Kuvajte ih 24 sata, na temperaturi od 55 stepeni Celzijusovih, a potom ih ohladite u vodi s ledom. Hladna rebra zapecite na roštilju, ali tako da se i sredina ugreje, a ne samo spoljašnji deo.
Jagnjece kosti zapecite na ulju, dodajte iseckani luk, paradajz i vino. Kuvajte dok vino ne izvetri. Dodajte vodu i so, i ostavite na srednjoj temperaturi da se kuva oko osam sati. Procedite sos, skinite masnocu koja se izdvojila na vrhu, a možete da dodate i zacine koje volite.
"Kao prilog uz ovako pripemljena jagnjeca rebra, preporucujem pire od graška, ili pesto od pinjola, peceni krompir s svežim biljem", kaže Melkior Bašic.
Procitajte i ceo intervju sa njim:
"LJUBAV NA USTA ULAZI - ŽIVA ISTINA!"
Još sjajnih recepata pogledajte u: