Lekari i nutricionisti apeluju na ljude da smanje unos šećera zbog prekomerne kilaže, karijesa na zubima i brojnih zdravstvenih stanja.

Oni ističu da su mnogi ljudi zavisni od šećera, a da toga nisu ni svesni, te zbog toga izdvajaju znake koji bi mogli da vam pomognu da utvrdite da li i vi spadate u tu grupu.

1. Problemi sa kožom

Konstantne upale kože, akne, znak su da unosite previše šećera, kaže dr Natali Lemb.

Stručnjaci ističu da preterana količina šećera u ishrani može da dovede do disbalansa ženskih menstrualnih hormona, što rezultira pojavom akni duž linije vilice. Takođe može da nanese trajnu štetu proteinima kože, kolagenu i elastinu, a to sve dovodi do preranog starenja kože, upozorava dr Lemb.

2. Utiče na ukus

Nutricionistkinja Lorejn Kerni kaže da se čulo ukus na kraju adaptira na visok nivo šećera u telu i time vremenom utiče na čulo ukusa.

Tolerancija na šećer se povećava stalnim konzumiranjem te slatke namirnice, pa će na kraju hrana koju jedete morati da bude mnogoooo slatka da biste to uopšte osetili.

"Šećer je kao droga za kojom neprestano imate potrebu i uvek vam treba više da biste imali isti osećaj kao ranije. To znači da nešto što vam je bilo veoma slatko kada ste prvi put jeli, sada vam je možda nedovoljno slatko", kaže nutricionistkinja.

3. Karijes

Roditelji često plaše decu da će im ispasti zubi ako jedu previše slatkiša, ali to i nije tako daleko od istine.

Veće su šanse da se pojavi karijes na zubima ako jedete mnogo šećera jer se bakterije u ustima hrane šećerom i stvaraju štetne kiseline koje uništavaju zubnu gleđ. Karijes se javlja usled kiseline koja stvara rupu u zubu.

Zato je veoma važno da ne unosite previše šećera i da operete zube posle slatkiša.

4. Konstantna želja za slatkišima

Nutricionistkinja Kerni kaže da telo reaguje na šećer kao na drogu, zbog čega vam iznova traži novu dozu.

"Mnogi ljudi jedu bezmalo na slepo, sve što dobro zvuči ili sve što im je pri ruci jer su previše zauzeti drugim stvarima. Možda i ne shvataju da kada im se jede kifla, telo im zapravo traži šećer jer, on se ne nalazi samo u slatkišima".

Ona naglašava da je hrana koja sadrži šećer opasna jer nam brzo podigne nivo šećera, ali se jednako brzo spusti, pa nam se ubrzo ponovo traži.

5. Nedostatak energije

Šećer crpi energiju iz tela, upozorava dr Lemb.

"Glukoza je veoma važna za proizvodnju energije tokom dana, ali je važno i da nivo šećera bude balansiran, umesto da ide gore-dole što se dešava kada jedemo slatkiše. Kada unesemo šećer, pankreas oslobađa insulin koji pomaže da se glukoza pretvori u ćelije, zbog čega iznenada osetimo nalet energije", objašnjava doktorka.

Međutim, čim iskoristimo tu energiju, telo nam traži još šećera i tako počinje "začarani krug".

6. Nadutost

Jedan od oblika šećera je fruktoza, koj ise nalazi u jabukama i breskvama, kao i zaslađivačima poput kukuruznog sirupa bogatog fruktozom.

Stručnjaci kažu da je taj oblik šećera krivac za nadutost jer je telu teško da apsorbuje fruktozu.

"Neke bakterije i gljivice proizvode gasove u kombinaciji sa nesvarenom hranom u debelom crevu. Te loše bakterije posebno vole šećer", kaže dr Lemb i upozorava da gasovi mogu da dovedu do bola prilikom konzumiranja hrane i neprijatne nadutosti.

7. Nedostatak želje za seksom

Kerni kaže da osobe koje unose preterano šećera mogu da osete smanjenu želju za seksom.

Naime, visok nivo šećera u krvi ometa rad gena koji proizvodi hormone za seks, smanjujući libido.

Stručnjaci upozoravaju da muškarci koji konzumiraju previše šećera mogu da se suoče sa erektilnom disfunkcijom.

8. Slabiji imuni sistem

Previše šećera slabi ćelije imunog sistema koje napadaju bakterije. Drugim rečima, šećer usporava rad tih odbrambenih šelija, zbog čega je organizmu teže da se odbrani.

Dr Lemb kaže da je najveći deo imunog sistema, oko 70 odsto, smešten u sistem za varenje, a "podržavaju" ga dobre bakterije u crevima.

Ona dodaje da će ishrana bogata šećerom hraniti one druge, "loše" bakterije i gljivice i time omesti ukupan rad imuniteta.

9. Gojaznost

Nutricionistkinja dr Kerni kaže da je višak kilograma jedan od najočiglednijih znakova da treba promeniti ishranu.

Naime, kada u telu ima dosta šećera, ono ga skladišti da bi ga kasnije pretvorilo u energiju. Ali, ako se taj šećer ne upotrebi kao energija, pretvara se u masti i zadržava na telu.

10. Nesanica

Problemi sa spavanjem još jedan su znak da ste "navučeni" na šećer i da bi trebalo da ga unosite manje.

Imajte na umu da ćete teže zaspati ako šećer unosite pre spavanja jer će porasti nivo šećera u krvi.

"Nesanica znači da ne možete da zaspite ili da se često budite tokom noći. Naš hormon sreće, serotonin, delom se proizvodi u crevima i važan je za proizvodnju melatonina - hormona za opuštanje, koji je važan da bismo se naspavali", kaže nutricionistkinja.

Šta da radite ako ste zavisni od šećera

Kerni kaže da, ako imate nekoliko ovih upozoravajućih znakova da ste zavisni od šećera, treba da započente detoksikaciju.

Nutricionistkinja preporučuje detoksikaciju u trajanju od tri nedelje kako biste očistili organizam od štetnih šećera.

Tokom tog perioda bi trebalo da izbegavate obrađenu hranu i da jedete cele namirnice.

Ona kaže da je dobro za telo da na detoksikaciji budete barem 14 dana, ali smatra da je bolje ako izdržite 21 dan bez šećera.

U praksi, to znači da ćete tokom te tri nedelje morati da izbegavate voće, alkohol, mlečne proizvode, kao i neke vrste povrća poput krompira.

Nutricionistkinja kaže da posle prvih nekoliko dana detoksikacije možete da počnete polako da uvodite voće u ishranu, ali se držite podalje od banana i limuna.