mondo.rs

Slovenija najbolja za decu, evo gde je Srbija

Autor:

Ako ste se pitali u kojim zemljama je najbolje odgajati decu - u Sloveniji i Norveškoj, barem prema izveštaju organizacije Save the children.

2
A- A A+

Detinjstvo je veoma važan deo života jer nas oblikuje u ono što postajemo kada odrastemo. Takođe, trebalo bi da bude i najbezbrižniji period, ali za mnoge nažalost to nije.

Za 700 miliona dece širom sveta detinjstvo se prerano završava, izveštava organizacija Save the children.

Ova organizacija je napravila izveštaj o tome kako deca odrastaju u 172 države širom sveta. U odnosu na to kakav je kvalitet života dece, kolike su stope mortaliteta, uhranjenost i slično, napravljena je lista država u kojima je najbolje odnosno najgore odgajati decu.

Naša zemlja je na 41. mestu, a verovali ili ne, Bosna i Hercegovina ima bolji skor od Amerike!

OVO je srpska majka hrabrost

Na listi deset zemalja u kojima je detinjstvo najmanje ugroženo su Norveška, Slovenija, Finska, Holandija, Švedska, Portugal, Irska, Island, Italija, a deseto mesto dele Belgija, Kipar i Nemačka jer sve tri zemlje imaju po 978 od 1.000 bodova.

Najgore zemlje za odgajanje dece su Kongo, Gvineja, Sijera Leone, Burkina Faso, Južni Sudan, Čad, Somalija, Centralnoafrička Republika, Mali, Angola i Niger.

Ono što je iznenađujuće je da SAD nisu ušle u top deset najboljih zemalja za odgajanje dece, pa čak ni u prvih 20. Našle su se na 36. mestu, iza Bosne i Hercegovine i ispred Rusije.

Povezano

Sve vesti