MONDO/Tanjug

Lončar: Posao za još 1.000 lekara do kraja godine

Autor:

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je u Srbiji od početka godine zaposleno 1.644 medicinskih radnika, a da će još 1.000 njih dobiti posao do kraja godine.

22
A- A A+


"Samo ovakvom politikom i sistemskim radom mozemo da uredimo naš zdravstveni sistem tako da se sutra nikome ne dogogi situacija kakvu smo zatekli da domovi zdravlja, bolnice, klinike, ostanu bez dovoljno stručnog kadra", rekao je Lončar za "Srpski telegraf".

On je naveo da je situacija sa kadrovima koju su zatekli bila poražavajuća, posebno u domovima zdravlja, čiji su osnivači lokalne samouprave i koji nisu u direktnoj nadležnosti ministarstva.

"Takva pozicija koristila se za stranačka zapošljavanja i namirivanje na dnevno političkom planu. Na sve to nije postojala ni jasna politika za poslovanja na sekundarnom i tercijarnom nivou, važila je zabrana odobravanja specijalizacija, pa smo imali vise vozača nego lekara i specijalista od 50 do 55 godina, bez obučenih naslednika", ističe ministar.

On kaže i d aje tadašnji premijer Aleksandar Vučić imao veliko razumevanje za zdravstvo i da je vladina Komisija za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje za dve i po godine odobrila zapošljavanje oko 4 000 medicinskih radnika.

Do kraja godine posao za još 1.000 medicinara

U saradnji sa institutom Batut urađen je novi kadrovski plan, a u proteklom periodu odobreno je više od 4.000 specijalizacija, olakšane su procedure i uvedene volonterske specijalizacije, napominje on.

O novom sistemu zakazivanja pregleda i čekanju kaze da je ovo sredina u kojoj se svaka novina dočekuje kritički, a brzo se zaboravljaju nedostaci prethodnog sistema.

"IZIS obuhvata 466 zdravstvenih ustanova, registrovano je 75 680 korisnika, a samo u junu smo registrovali 165.000 pregleda, 215.000 recepata i 65.000 uputa", kaže Lončar navodeći da su to rezultati posle godinu dana implementacije sistema.

Lončar taji "političara iz Šilerove": Ne mogu!

On ističe i da je čim je došao za ministra proklamovao nultu toleranciju prema korupciji i da izveštaji govore da je korupcija u daleko manjem obimu nego što je bila. Pozvao je takođe svakoga ko se susretne sa bilo kojom vrstom korupcije u zdravstvu da se njemu lično obrati, a da slede najstrože sankcije za svakog ko bude uhvaćen u krivičnom delu.

Povodom navoda da iz Srbije godišnje odlazi oko 1.000 lekara on kaže da u Lekarskoj komori potvrđuju da nije tačan broj koji se u javnosti spominje o lekarima koji odlaze u inostranstvo na trajno angažovanje i znatno je manji od broja izdatih sertifikata.

Lončar progovorio o fotkama s "Zemuncima"

Povoodm KBC Dragiša Mišović kaže da je sudski postupak vraćen na pocetak i da je obezbeđeno da ustanova nesmetano funkcionise.

Izgradnjom Tiršove 2 rukovodi Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima i očekuje se da radovi počnu na jesen, najavljuje ministar.

Povezano

Sve vesti