MONDO/Agencije

KOLIKO piva se godišnje napravi?

Ko pogodi zaslužio je jedno hladno!

2
A- A A+

Najveći proizvođač piva u EU je Nemačka, vodeći izvoznik je Holandija, a kada uvozi pivo, EU na prvom mestu bira ono iz Meksika, a na drugom ono iz Srbije, objavila je Evropska statistička služba povodom Međunarodnog dana piva koji se obeležava danas.

Evropska unija je 2016. proizvela 39 milijardi litara piva, za 400 miliona više nego godinu pre, što odgovara proizvodnji od 76 litara po stanovniku.

Proizvedeno je i gotovo 900 miliona litara piva sa manje od 0,5 odsto alkohola ili potpuno bez alkohola.

Pročitajte: Zanimljivosti o pivu

Dve trećine piva sa alkoholom u EU proizvede se u šest članica, a svaki peti litar napravljen je u Nemačkoj. Nemačka je prošle godine proizvela 8,3 milijarde litara piva ili 21 odsto ukupne proizvodnje EU.

Velika Britanija proizvela je 2016. godine 5,1 milijardu litara piva, Poljska četiri milijarde, Španija 3,7 milijardi, Holandija 2,6 milijardi, a Belgija 2,3 milijarde.

Izvoznike predvodi Holandija sa 1,9 milijardi litara piva sa alkoholom a slede Nemačka sa 1,7 milijardi, Belgija sa 1,5 milijardi, Francuska sa 0,7 milijardi i Britanija sa 0,6 milijardi.

Glavna izvozna destinacija za pivo iz EU su SAD gde je 2016. isporučena 1,1 milijarda litara. Slede Kina, koja je uvezla 525 miliona litara piva iz EU i Kanada sa uvozom od 202 miliona a po više od 100 miliona litara uvezli su i Južna Koreja, Švajcarska i Tajvan.

Istovremeno je tržište EU za pivo koje nije proizvedeno u bloku gotovo marginalno. Ipak, ako uvoze pivo iz neke zemlje van Unije, članice prednost daju Meksiku i Srbiji. Uvoz meksičkog piva od gotovo 180 miliona litara u 2016. predstavljao je gotovo polovinu uvoza iz zemalja van EU, pokazuju podaci Eurostata.

Sledi uvoz iz Srbije - 46,9 miliona litara ili 13 odsto ukupnog uvoza piva iz zemalja van EU.

Popularna su u piva iz SAD (36,5 miliona litara), Belorusije (20,6 miliona), Kine (16,4 miliona) i Rusije (11,6 miliona). Međunarodni dan piva obeležava se od 2008. godine svakog prvog petka u avgustu u više od 200 gradova širom sveta.

I na kraju, kada znate sve ovo, otvorite jednu flašu, ili limenku, i proslavite Dan piva kako dolikuje.

Živeli!

Tagovi:

Povezano

Sve vesti