Dobra vest za sve one koji ratuju oko spanaća sa mamama, tetkama, bakama...
Ako ste i vi medu onima kojima je spanac negde u vrhu liste trauma iz detinjstva, možete da odahnete. Sledeci put kad vas budu terali da jedete tu bezoblicnu zelenu masu grozne teksture i još goreg ukusa, pozovite se na naucno istraživanje i - pobedicete. Konacno.
Nedavno sprovedeno istraživanje dovelo je u vezu spanac i povišen rizik od Alchajmerove bolesti kod onih koji imaju genetske predispozicije da od nje obole.
Visok procenat gvožda u spanacu navodno na celije mozga utice na isti nacin kao vlaga na metal - izaziva njihovo rdanje.
Osobe koje imaju visok nivo gvožda u krvi i proteina amiloida skloniji su bržem kognitivnom propadanju, prenosi "Dejli mejl". S druge strane, oni kod kojih je povišen samo nivo ovog proteina nisu u rizicnoj grupi.
Gvožde jeste važno za pravilno funkcionisanje našeg organizma, ali ako je njegov nivo visok, može da dovede do odumiranja celija mozga.
"Naši rezultati ukazuju da bi smanjeje nivoa gvožda u mozgu moglo da smanji rizik od Alchajmerove bolesti ili da uspore napredovanje ovog oboljenja, a sledeci korak je nastavak istraživanja u tom pravcu", kaže dr Skot Ajton, koji je vodio ovo istraživanje.
Lekari, naravno, ne savetuju potpuno izbacivanje namirnica bogatih gvoždem iz ishrane, ali preporucuju umerenost u njihovom konzumiranju.