MONDO/Fonet

O taksama: "Ako ne reaguje Hrvatska, onda će EU"

Autor:

Hrvatska vlada nije imala nameru da povećavanjem taksi za fitosanitarnu kontrolu spreči uvoz poljoprivrednih proizvoda iz trećih zemalja, izjavila je premijerka Ana Brnabić, dodavši da su o tome pričali hrvatski i srpski ministar.

6
A- A A+

Prema njenim rečima to je rekao ministar poljoprivrede Hrvatske, koji je danas zvao ministra Branislava Nedimovića i pružio mu takva uveravanja.

Nije tačno da je naknada podignuta da bi se uskladila sa propisima EU, rekla je Brnabić, precizirajući da je Hrvatska podigla taksu na 270 evra po biljnoj vrsti, a prosek u EU je 22 do 23 evra.

Ona je podsetila da će u ponedeljak u Sarajevu biti održan regionalni sastanak zemalja koje su pogođene merama Hrvatske vlade, odakle će biti poslat predlog kako da se taj problem reši već sledeće nedelje.

Hrvatska povećala takse, blokira uvoz iz Srbije

Upitana o reakciji Evropske komisije, ona je rekla da iz Brisela za sada nije stiglo ništa zvanično.

"Nadamo se rešenju što pre, i bez mešanja Evropske komisije", rekla je Brnabić.

Hrvatska je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja, u koje se ubraja i Srbija, i odredila takse koje su 22 puta više od dosadašnjih, objavila je "Politika".

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović izjavio je tim povodom da Srbija mora da preduzme kontramere, nakon što je Hrvatska blokirala uvoz proizvoda iz Srbije.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ocenio je da je reč o drastičnom kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju od strane Hrvatske, te najavio da će Srbija zbog toga da se obrati Evropskoj komisiji I tražiti da se preispita odluka zvaničnog Zagreba.

"Srbija da odgovori kontramerama Hrvatskoj"

Povezano

Sve vesti