• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

O taksama: "Ako ne reaguje Hrvatska, onda će EU"

Izvor MONDO/Fonet

Hrvatska vlada nije imala nameru da povećavanjem taksi za fitosanitarnu kontrolu spreči uvoz poljoprivrednih proizvoda iz trećih zemalja, izjavila je premijerka Ana Brnabić, dodavši da su o tome pričali hrvatski i srpski ministar.

Prema njenim rečima to je rekao ministar poljoprivrede Hrvatske, koji je danas zvao ministra Branislava Nedimovića i pružio mu takva uveravanja.

Nije tačno da je naknada podignuta da bi se uskladila sa propisima EU, rekla je Brnabić, precizirajući da je Hrvatska podigla taksu na 270 evra po biljnoj vrsti, a prosek u EU je 22 do 23 evra.

Ona je podsetila da će u ponedeljak u Sarajevu biti održan regionalni sastanak zemalja koje su pogođene merama Hrvatske vlade, odakle će biti poslat predlog kako da se taj problem reši već sledeće nedelje.

Hrvatska povećala takse, blokira uvoz iz Srbije

Upitana o reakciji Evropske komisije, ona je rekla da iz Brisela za sada nije stiglo ništa zvanično.

"Nadamo se rešenju što pre, i bez mešanja Evropske komisije", rekla je Brnabić.

Hrvatska je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja, u koje se ubraja i Srbija, i odredila takse koje su 22 puta više od dosadašnjih, objavila je "Politika".

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović izjavio je tim povodom da Srbija mora da preduzme kontramere, nakon što je Hrvatska blokirala uvoz proizvoda iz Srbije.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ocenio je da je reč o drastičnom kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju od strane Hrvatske, te najavio da će Srbija zbog toga da se obrati Evropskoj komisiji I tražiti da se preispita odluka zvaničnog Zagreba.

"Srbija da odgovori kontramerama Hrvatskoj"

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sima

Kad to kaže hrvatska premijerka treba verovati.

VladimirP.

Bojkot svega njihovog!

Dejan

Ma ko pita reginalne lidere opšte stabilnosti na Balkanu, odnosno nas, Srbiju. Pa Hrvati i svi okolo rade u interesu EU i večito ćemo imati sitnije i krupnije zezalice kako bi stalno bili na najnižem mogućem nivou svakog potencijalnog razvoja, pa čak i na dnevnom nivou. Možemo da se žalimo kome god, ništa. Baš kao i kada građani Srbije traže pravdu u svojim institucijama i organima. Reciprocitet je čudo. Sad neko neka nastavi, samo sam usmerio...

special image