• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vulin tvrdi: Dok je Vučić predsednik nećemo u NATO

Izvor MONDO/Agencije

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da Srbija neće ući u NATO a da "REGEX 2018" nije NATO vežba, već da je to "regionalna inicijativa".

"Do sada se ta regionalna inicijativa sprovodila u Turskoj, BiH, Grčkoj, Jordanu, a iduće godine će biti kod nas. To je komandno-štabna vežba koja će biti podržana određenim računarskim simulacijama, i to su vežbe koje su se i ranije održavale na prostoru naše zemlje. Prva vežba takvog tipa urađena je 2010. godine. Ovo nije NATO vežba, već regionalna inicijativa i ništa drugo", rekao je Vulin odgovarajući na pitanje novinara u Valjevu.

Regex-2018

Vežba REGEX-2018 je rezultat i nastavak vojne saradnje više zemalja u okviru regionalne inicijative pokrenute 2013. godine i realizuje se uz stručnu i delimičnu finansijsku podršku Komande združenih snaga Napulj i prema NATO standardima koje su prihvatile i sve države članice Evropske unije. Do sada je učešće na vežbi potvrdilo 12 država članica Mediteranskog dijaloga, Partnerstva za mir i NATO. Navedeno je i da REGEX-18 nije prva međunarodna vežba koja se prema NATO standardima realizuje u Srbiji. Prethodno su realizovane vežbe VIKING-14 i LOGEX-15, kao i jedan segment vežbe COMBINED ENDEAVOUR 2011.

Prema njegovim rečima, Srbija je neutralna zemlja, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Vežbaćemo sa svima od kojih možemo nešto da naučimo, i sa NATO, i sa ODKB, vežbaćemo i bilateralno sa Oružanim snagama SAD, vežbaćemo bilateralno sa snagama Ruske Federacije i sa svakim od koga možemo nešto da naučimo, mi ćemo raditi", kazao je Vulin.

Korak bliže: NATO vežba u Srbiji 2018.

Radio Slobodna Evropa objavio je pre dva dana da će sledeće godine biti održana vojna vežba NATO-a u Srbiji i da je to potvrđeno u Ministarstvu odbrane. Srbija je do sada kroz Partnerstvo za mir kao posmatrač učestvovala u 20 vojnih vežbi NATO-a.

Vulin je rekao da Srbija neće ući u NATO dok je Aleksandar Vučić predsednik države i vrhovni komandant i dok sam je on ministar odbrane.

"Kad Aleksandar Vučić ne bude vrhovni komandant, ne znam šta će se dešavati, i kad ne bude bio predsednik Republike možda će doći neki drugi ljudi koji će misliti drugačije, ali dok je on vrhovni komandant nećemo ući u NATO pakt, da ne bude nikakve dileme i sumnje", naglasio je Vulin.

Komentari 91

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ee

Srbija ostaje vojno neutralna a to je najbitnije.

Ana

Vučić vodi jasnu i doslednu politiku a između ostalog, to je i vojna neutralnost.

Janko

Opozicija koristi svaku priliku da laže narod samo što građani Srbije dobro znaju da Srbija je vojno neutralna a vežba sa NATO je deo sporazuma kao i sa bilo kojom drugom zemljom.

special image