MONDO/Srna

Haradinajev brat biće optužen za zločine OVK

Autor:

Na prvoj optužnici Specijalnog suda za zločine bivše Olobodilačke vojske Kosova biće Daut Haradinaj, brat mandatara za sastav prištinske vlade Ramuša Haradinaja.

9
A- A A+

Pozivajući se na pouzdane izvore, "Sputnjik" navodi da bi, osim za zločine koje je počinio u uniformi OVK, Daut Haradinaj mogao da odgovara i za veze sa Al kaidom i "Islamskom državom".

Brat Ramuša Haradinaja biće optužen za zločine počinjene u Glođanima 1998. godine, kada je jedinica, koju je on predvodio kao jedan od komandanata OVK, napala policijsku stanicu i ubila srpskog policajca Miodraga Otovića.

Osim toga, grupa koju je Daut predvodio odgovorna je i za zastrašivanje i ubistva Srba i Albanaca lojalnih srpskim vlastima u istom periodu u okolnim mestima kao što su Đakovica i izbeglički kampovi u Juniku i Babalolju.

Špigl o zločinačkoj prošlosti Haradinaja i Tačija

Stejt department je 26. juna 2001. godine stavio Dauta Haradinaja na crnu listu zbog sumnji da je te godine učestvovao u sukobima Albanaca sa vojskom i policijom u Makedoniji, a poslednji put je proveravan 2015. godine.

Njegovo ime je i dalje na crnoj listi jer je u međuvremenu povezan i sa Al kaidom.

CIA je objavila dokaze da se u Albaniji sastao sa pokojnim vođom Al kaide Osamom bin Ladenom, kada je bio gost tadašnjeg albanskog predsednika Salija Beriše.

Haradinaj: Veći sam bog od Vučića

Ima naznaka da je posle tog susreta oformljeno više džihadističkih ćelija u južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji i u Albaniji.

Prema istim izvorima, Daut Haradinaj je ispred komande Kosovskog zaštitnog korpusa bio zadužen za koordinaciju rada nekada sa Al kaidom, a sada sa pripadnicima "Islamske države".

Haradinaj:Uzeću Srbiji sve do Niša, hvala Nemačkoj

Povezano

Sve vesti