TOP 7 mitskih čudovišta

Autor:

Gledaoci serije "Igra prestola" (Game of Thrones) možda su se dodatno zainteresovali za zmajeve, i svi bi hteli da je divni, nežni jednorog stvaran. Avaj, nije.

39
A- A A+

Zanimljivo je zaviriti u istoriju mitskih bića. Nova interaktivna mapa Ekspedije otkriva gde su nastala ti čudni izmišljeni stvorovi. Jednorog, na primer, u Kini, a zmaj u Velsu.

Mnogi od njih, iako izmišljeni, ipak imaju korene u stvarnosti.

Legenda o grofu Drakuli, recimo, strašnom vampiru za koga se veruje da je živeo u Transilvaniji u Rumuniji, zasnovana je na istorijskoj ličnosti koja je vladala regionom u 15. veku i zvala se Vlad III (Vlad Cepeš Drakula). Vlad je zaista bio žedan krvi, piše britanski tabloid "Daily Mail".

Sledi lista mitoloških bića koja će vam otkriti poreklo i zanimljive priče o čudovištima, uključujući i ono iz Loh Nesa, severnoameričkog bigfuta i jetija sa Himalaja.

JEDNOROG, KINA

Jednorozi su igrali centrlanu ulogu u kineskoj mitologiji. U petom veku pre nove ere prvi put se pominje stvorenje nazvano "kilin". Od tada, misteriozno biće sa jednim rogom se pojavilo u mnogim kineskim istorijskim spisima i umetničkim delima, a jedan car je čak tvrdio da je uhvatio kilina 122. godine pre nove ere.
U kineskoj mitologiji, kilin je imao glas kao hiljadu zvona i zračio je jarkim bojama. Izbegavao je borbu po svaku cenu i hodao tako meko na svojim kopitima da nije ispuštao zvuke. Njegov rog bio je dugačak 3,65 metara. Kilin je Kinezima bio veoma značajan u stara vremena, a i danas je. Smatra se bićem ogromne snage i mudrosti koje pokazuje u izuzetnim prilikama. Legenda kaže da se kilin pojavljivao kada pred rođenje i smrt velikog vođe ili kada je vladar vladao u mirno i bogato vreme.

BIGFUT, SEVERNA AMERIKA

Ovaj zagonetni polučovek polumajmun je redovno "viđan" širom Severne Amerike tokom poslednjih 200 godina, ili bar tako tvrde ljudi, iako se prvi put pominje još 986. godine naše ere. Uprkos čestim "viđanjima", naučnici ne prihvataju njegovo postojanje i tvrde da reč o mešavini folklora, pogrešnog prepoznavanja i mita. Ako se zateknete u Oregonu, dobra vest je da je taj kraj poznat po čestim "suretima" sa bigfutom, toliko čestim da je put 224 u Oregonu nazvan Oregon bigfut autoput.

JETI, HIMALAJI

Priče o jetiju su toliko usađene u himalajski folklor da su više puta pokrenuta prava naučna istraživanja koja je trebalo da utvrde istinu o "čoveku medvedu". Do danas nema konačnog odgovora. Nikada nije bilo dokaza koji bi potvrdili postojanje jetija, ali mnogi ljudi tvrde da su ga videli u Nepalu, u Butanu, na Tibetu i u Indiji, ali i severno odatle, čak u Mongoliji, dok je nedavno "viđen" na skijalištu u Formigalu u severoistočnoj Španiji. Istina je da su mnogi cenjeni planinari i alpinisti, poput Edmunda Hilarija i Tenzinga Norgaja, tvrdili da su videli velike i neobjašnjive tragove u snegu. Hilari je bio toliko ubeđen u ono što je video da je kasnije pokrenuo ekspediciju čiji je cilj bila potraga za jetijem. Poslednji obrt u ovoj dugoj i fascinantnoj priči jesu rezultati DNK testova koje je obavio britanski naučnik Brajan Sajks. On je ispitivao dlake dve nepoznate životinje otkrivene na Himalajima. Rezultati su pokazali da su se uzorci 100 odsto poklopili sa uzorkom vilice davno umrlog polarnog medveda, pronađene na Svalbardu u Norveškoj. Naučnici veruju da bi ta stvorenja mogla da budu mešanci polarnog i mrkog medveda, što bi objasnilo zašto jeti hoda uspravno.

VAMPIRI, RUMUNIJA

Mnogi misle da je Transilvanija izmišljeno mesto, ali ta planinska oblast u centralnoj Rumuniji je stvarna i pitoreskna. Čuveni zamak Bran u Transilvaniji je velika turistička atrakcija, a pisac knjige "Drakula" iz 1897. godine, Brem Stoker, nikada nije bio u Rumuniji. On je dvorac učinio domom glavnog lika u knjizi, što je Transilvaniji dalo status svetske prestonice vampira. Grof Vlad III bio je stvarna ličnost i surovo je kažnjavao neprijatelje. Njegov omiljeni način egzekucije bio je nabijanje na kolac. To je bio sadistički metod likvidiranja neprijatelja ali i način psihološke borbe protiv moćnijih dušmana. Kada je turski sultan Mehmed II osvojio Vlašku, region kojim je upravljao Vlad, našao je samo istrulele ostatke turskih zarobljenika nabijenih na kolac. To je bio način kojim je Vlad zastrašivao i odvraćao brojčano mnogo nadmoćnije neprijatelje. Neki istoričari tvrdili da je Vlad lično pio ljudsku krv, ali izgleda da te tvrdnje nisu tačne. Ipak, nemačka pesma iz 15. veka opisuje kako je Vlad pre jela voleo da pere ruke u krvi svojih žrtava.

ČUDOVIŠTE IZ LOH NESA, ŠKOTSKA

Čudovište iz Loh Nesa, poznato i kao Nesi, jednu od najvećih tajni britanskih narodnih verovanja, avanturisti traže gotovo 100 godina. Priču je zavrteo lokalni novinar 1933. godine i za samo nedelju dana čudovište je bilo glavna vest širom sveta, a interesovanje je bilo ogromno. Mnogi su pohrili da fotografišu tajanstveno biće ili da ga ulove. Interesovanje je bilo toliko da je podstaklo državnog sekretara za Škotsku da lokalnoj policiji naredi da spreči napade na čudovište. Pošto nekoliko foto-aparata sa objektivima za snimanje na daljinu nije ništa zabeležilo, pa se senzacija brzo premestila u folklor. Danas i sami možete da odete i čekate da vidite Nesi i to na brodiću opremljenom sonarom koji povećava mogućnost da pronađete čudovište. Jezero Loh Nes je toliko veliko da u njega može da stane više vode nego u sva jezera u Engleskoj i Velsu zajedno.

CRVENI ZMAJ, VELS

Svaki obožavalac "Igre prestola" je postao privržen ovim stvorenjima. Crveni zmaj je u velškom folkloru odigrao tako značajnu ulogu da je dobio i mesto na zastavi. Jedna legenda kaže da je zmaj bio na ratnim zastavama kralja Artura i drugih starih keltskih vođa u kasnom petom veku i ranom šestom veku. Druga fascinantna priča kaže da se crveni zmaj borio protiv napada belog zmaja, ali su njihovi krici bili toliko glasni da su životinje krepale, a biljke postale neplodne. Stoga je kralj odlučio da iskopa jamu u centru Britanije, napuni je medovinom i pokrije platnom. Zmajevi su pili medovinu i upali u jamu, a zarobio ih je kralj u Dinasu Emrisu u Snoudoniji, umotane u platno.

NINGEN, ANTARKTIK

Izveštaji sa japanskih brodova za "istraživanje kitova" iz 1990-tih prvi su nagovestili mogućnost postojanja velikog, potpuno belog humanoidnog stvora u vodama oko Antarktika. Veličina bića bila je između 20 metara i 30 metara i kružile su glasine da je imalo delove tela nalik ljudskim, poput ruku, nogu i čak pet prstiju. Japanska reč "ningen" znači "čovek". Najozbiljniji kandidati za ovu zabunu su beluga kitovi, koji žive u tim vodama.

Tagovi:
Sve vesti