Pivo ne može da reši sve probleme, ali...

Autor:

Evo još jednog "izgovora" da popijete pivce...

2
A- A A+

Brojne studije su pokazale da pivo ima dobre efekte na organizam ako se pije u umerenim količinama. U suprotnom, jedini efekat koji ćete pored pijanstva imati je takozvani pivski stomak.

U svakom slučaju, novo istraživanje Univerziteta u Gracu pokazalo je da ispijanje jedne krigle piva može da poboljša kreativnost.

Naime, ova količina piva malo "olabavi" instinkte za kontrolu u mozgu, što omogućava da se u nama jave spontane misli, kažu eksperti.

Radi istraživanja, jednoj grupi učesnika je data krigla lager piva sa 0,5 odsto alkohola, a druga grupa je pila pivo koje sadrži 5,2 odsto alkohola.

Pre i posle toga su bili podvrgnuti psihološkim testovima i ispostavilo se da je grupa koja je pila jače pivo dobila ocenu u proseku šest od deset, a prva grupa je imala ocene četiri od deset.

"Konzumacija male doze alkohola ometa kontrolisanje, ali zato omogućava kreativnije rešenje problema", kaže vodeći autor studije akademik Matijas Benedek.

Ali, pre nego što vam to postane opravdanje da se uvoštite od alkohola, dr Benedek naglašava da je kreativnost povećana samo kada se popije jedna krigla piva, a ne više.

"Dobri efekti se odnose samo na male količine piva i alkohola uopšte, dok preterana konzumacija negativno utiče na produktivnost".

Tagovi:
Sve vesti