MONDO/Tanjug

Belgija: Policijske racije zbog otrovnih jaja

Autor:

Belgijska policija je danas izvela nekoliko racija povodom istrage vezane za otkriveno prisustvo insekticida fipronl u jajima u Evropi, saopštilo je tužilaštvo.

2
A- A A+
Ilustracija Foto: Mondo/ Stefan Stojanović Ilustracija

"U toku je više racija koje se sprovode u vezi slučaja sa fipronilom", izjavila je portparolka tužioca u severnom lučkom gradu Antverpenu, prenoela je agencija Frans pres.

Desetak proizvođača jaja u Belgiji i Holandiji je pod istragom pošto je u njihovim proizvodima otkriveno prisustvo insekticida fipronil, koji može da ugrozi ljudsko zdravlje.

Evropska komisija je ove nedelje upozorila da je moguće da su jaja zatrovana insekticidom prodavana u sedam zemalja, čime je ovaj skandal dobio velike razmere.

Panika u EU: Skandal s jajima "trese" Evropu

Holandske i belgijske vlasti su navele da insekticid potiče od snabdevača proizvoda za cišćenje u Holandiji.

Pretpostavlja se da je holandska kompanija "Ccikfrend" koristila taj insekticid kako bi tretirala parazite kod pilića.

Velika Britanija i Francuska potvrdile su da je određena količina takvih jaja ušla na njihovo tržište, a Belgija se našla na udaru kritika zbog prikrivanja skandala iako je još u junu znala da je u jajima prisutan fipronil.

Trikovi sa jajima koje bi trebalo da probate

Francuska vlada je saopštila da je u dve fabrike hrane u centralnom i zapadnom delu zemlje pronađeno 13 tovara jaja iz Holandije koja su kontaminirana fipronilom.

Belgijski ministar poljoprivrede Denis Dukarm je juče izjavio da su holandske vlasti još u novembru prošle godine znale da su jaja u Holandiji zagađena insekticidom, ali da o tome nisu obavestile svoje evropske partnere, javila je agencija AP.

Povezano

Sve vesti