mondo.rs

OVO je najveći sakupljač bakterija u kući!

Autor:

Njime peremo sudove, a ispostavilo se da se na kuhinjskom sunđeru nalaze MILIJARDE bakterija!

6
A- A A+

Ono što još više zabrinjava je da ne postoji način da ga očistite, a da se zaista rešite bakterija. I ne, nije dovoljno da ga samo redovno menjate - bakterije se nakupljaju na sunđerima za manje od mesec dana!

Naime, studija je pokazala da sunđeri koji se redovno čiste tako što se stavljaju u mikrotalasnu rernu ili potapaju u ključalu vodu zapravo nisu ništa čistiji od sunđera koji nisu očišćeni.

Naučnici su sakupili 14 sunđera iz kuća u Nemačkoj, a svaki sunđer je podeljen na gornji i donji deo sterilnim instrumentima i odnet na analizu.

Vlasnici su zatim odgovarali na pitanja u vezi sa tim koliko često i kako čiste sunđere, kao i koliko često ih menjaju. Većina sunđere menja barem jednom mesečno.

Bez obzira na to, naučnici su otkrili da se na sunđerima nalazi dosta bakterija, uključujući i patogene koji mogu da dovedu do trovanja hranom i kolere.

Naučnici kažu da su kuhinjski sunđeri zbog porozne teksture idealno mesto za inkubaciju mikroorganizama i da se na delu sunđera veličine jedne kocke šećera nalazi 54 milijarde ćelija bakterija.

Kuhinjski sunđeri, objašnjavaju oni, "imaju sposobnost da sakupljaju i šire bakterije" i to su "najveći sakupljači aktivnih bakterija u celoj kući!".

Kao što smo rekli, redovno čišćenje sunđera ne pomaže, već naproti - pogoršava situaciju.

"Redovno čišćeni sunđeri nisu sadržali manje bakterija od onih koji nisu čišćeni. Preciznije, čak su sadržali više određene vrste bakterija koja preživi proces čišćenja i brzo se razmnoži kako bi dostigla količinu od pre čišćenja", upozoravaju stručnjaci.

Njihov savet? Prestanite da čistite sunđere i menjajte ih jednom nedeljno!

Povezano

Sve vesti