Šećer je generalno loš po zdravlje i stručnjaci nas na to neprestano upozoravaju. Međutim, jedna vrsta šećera posebno loše utiče na nas...
O visoko fruktoznom kukuruznom sirupu se ne govori mnogo, a možda bi trebalo s obzirom na to da se nalazi u mnogim namirnicama. Strucnjaci tvrde da kada bismo ovaj sastojak izbacili iz ishrane, metabolizam bi postao brži vec za osam dana!
Ovaj sirup se koristi kao zamena za šecer u mnogim gaziranim napicima, sokovima, pecivima, gotovim jelima i drugoj obradenoj hrani. On sporije dospeva u naša sreva i krvotok u odnosu na obican šecer, a strucnjaci kažu da nikako nije dobar ni za liniju ni za zdravlje.
Prilikom sprovodenja istraživanja, 40 dece je iz ishrane u potpunosti izbacilo šecer.
Za nešto više od nedelju dana, rezultati su pokazali da mališani imaju niži nivo holesterola, niži krvni pritisak i da se smanjila masnoca jetre.
Visoko fruktozni kukuruzni sirup, kažu strucnjaci, nalazi se u oko 75 odsto gotove hrane i napitaka jer je jeftiniji i sladi od šecera. Telo nije u stanju da svari ovaj sirup, vec ga pretvara u masti, pa je jasno da se kilogrami i masti gube kada se ovaj sastojak izbaci iz ishrane.
Profesor Žan-Mark Švarc i njegove kolege sa Univerziteta u Kaliforniji kažu da izbacivanje fruktoze iz ishrane može da pomogne u borbi protiv gojaznosti, bolesti izazvanih masnom jetrom i dijabetesa.
U poredenju sa glukozom, koja se oko 20 odsto zadržava u jetri, a 80 odsto se razlaže u ostatku tela, 90 odsto fruktoze se zadržava u jetri. Fruktoza se takode 18,9 puta brže pretvara u masti u odnosu na glukozu.
Profesor Švarc dodaje da su brojne studije pokazale da ishrana bogata prostim šecerima povecava masnocu jetre i rizik od raznih bolesti.
"Izbacivanjem šecera iz ishrane kod gojazne dece, posle samo devet dana je bila manja masnoca jetre, a metabolizam je bio brži", kaže on.
Švarc kaže da bi ova promena u ishrani ubrzala metabolizam, a iznenadni napadi gladi koje fruktoza izaziva bi nestale.