Raste tenzija: Hiljade vojnika u Pjongjangu

Autor:

Hiljade severnokorejskih vojnika marširali su danas ulicama Pjongjanga kako bi podržali lidera Kima Džonga Una koji zaoštrava svoju retoriku ka SAD i preti da će nuklearnim bombama uništiti američko kopno.

24
A- A A+

  Na fotografijama iz Pjongjanga mogu se videti hiljade uniformisanih vojnika kako stoje u kolonama i sihnronizovano dižu pesnicu u vis, baš kao što su to juče radili građani koji su protestovali u Pjongjangu zbog novih sankcija koje su zapadne zemlje uvele Severnoj Koreji.

Vojni marš organizovan je dan nakon protesta protiv sankcija.

Severnokorejska agencija KCNA upozorila je danas Ameriku da bi "zbog histeričnog i bezobzirnog ponašanja američko kopno moglo da se pretvori u pepeo u svakom trenutku".

Japan u panici: Kupuju skloništa za nuklearni rat

"Amerika i njene vazalne snage skupo će platiti za okrutne sankcije, pritisak na Severnu Koreju i vojne provokacije", navodi se u upozorenju.

Američki predsednik Donald Tramp je juče povodom razvoja severnokorejskog nuklearnog oružja izjavio da bi Severnoj Koreji "bilo bolje da se pribere ili će biti u nevolji u kakvoj je bilo malo država", kao i da će svaka njihova pretnja biti dočekana "besom i vatrom".

Severna Koreje je dan pre toga objavila plan o otvaranju vatre na područja oko američkog ostrva Guam u Pacifiku, što bi bio najprovokativniji potez Pjongjanga do sada.

SEVERNA KOREJA objavila PLAN NAPADA na Amerikance

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas sve strane da budu oprezne u retorici i delima povodom tenzija.

Zašto Kim Džong Un preti baš ovom raju na Zemlji?

Guam je malo ostrvo u Pacifiku, a najbliže naseljeno mesto mu je Mikronezija koja je udaljena oko 1.000 kilometara. To je najbliže američko tlo Severnoj Koreji.

Meštani ovog ostrva strahuju od rata, a ništa nije bolja situacija ni u Japanu gde građani masovno kupuju skloništa za slučaj nuklearnog rata, a u centreu Tokija postavljen je odbrambeni raketni sistem.

Sve vesti