Šokirali se kad su ušli u kolibu na Antarktiku!

Autor:

Istraživači, koji su obišli udaljenu kolibu na Antarktiku, prilično se iznenadili onim što su zatekli unutra - voćni kolač, savršeno očuvan, star više od 100 godina!

8
A- A A+

Novozelandski naučnici istraživali su Antarktik i obreli se u udaljenoj kolibi. Kada su ušli unutra, oči su im se razrigačile - na jednoj od polica stajalo je nešto savršeno upakovano.

Kada su pogledali o čemu je reč, još više su se iznadili. Pronašli su voćni kolač, koji su još pre 106 godina umesili i ispekli britanski poslastičari "Huntley and Palmers". Kolač je bio lepo upakovan u originalan papir. 

"Pronalazak ovako savršeno očuvanog i više od stoleća starog kolača ovde bilo je veliko iznenađenje za nas", kažu naučnici iz organizacije "Antarktik heritejdž trast" ( Antarctic Heritage Trust).

Naučnici veruju da je kolač, pronađen na polici u kolibi, pripadao ekipi legendarnog britanskog istraživača, kapetana Roberta Falkona Skota. On i njegova ekipa postali su prvi Britanci koji su stigli do Južnog pola. Bilo je to decembra 1911. godine.  

Iako kolač izgleda jestivo, čak i miriše, ostat će misterija kakvog je ukusa s obzirom na to da je neetično od konzervatora da probaju svoje pronalaske, kažu iz istraživačkog tima.

"Voćni kolač ćemo vratiti na policu na kojoj je pronađen, a nadamo se da će ga videti i drugi posetioci koji stignu ovde".

Tagovi:
Sve vesti