Rusi u pripravnosti: Podignuta borbena gotovost!

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane na Dalekom istoku su dovedeni u stanje povećane borbene gotovosti zbog napete situacije između Severne Koreje i Amerike.

50
A- A A+
guam severna koreja sad amerika nuklearni rat kim džong un tramp Foto: MONDO/Mario Milojević - ilustracija

Snage PVO i vazdušno-kosmičkih snaga u Dalekoistočnom regionu su ojačane.

"To što se danas dešava u vezi sa Severnom Korejom izaziva osećaj zabrinutosti i zbog te situacije razumemo potrebu za dodatnim merama kako bi se osigurala naša teritorija", rekao je član Saveta Federacije Viktor Ozerov za Sputnjik.

NA NIŠANU: Tramp spreman za akciju!?


On je naglasio da ruska vojska pažljivo prati događaje na Korejskom poluostrvu, posebno u zonama odakle mogu da budu lansirane rakete.

Raste tenzija: Hiljade vojnika u Pjongjangu

Preduzete su mere za slučajeve ako severnokorejske rakete budu pogrešno navedene, a postoje i drugi zadaci.

Snage PVO nuklearnog obuzdavanja omogućavaju da se Amerikanci odvrate od daljih odlučnih koraka, objasnio je Ozerov.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kaže da je rizik od vojnog sukoba povodom severnokorejskog raketnog programa veoma veliki, kao i da je Moskva veoma zabrinuta zbog pretnji napadom koje razmenjuju Pjongjang i Vašington.

"Jača i pametnija strana mora da preduzme prvi korak kako bi ublažila krizu", rekao je Lavrov govoreći na forumu za ruske studente, preneo je Rojters.

guam severna koreja sad amerika nuklearni rat kim džong un tramp Foto: MONDO/Mario Milojević - ilustracija


On je ohrabrio Pjongjang i Vašington da se pridruže rusko-kineskom planu, prema kome bi Severna Koreja obustavila raketne probe, a SAD i Južna Koreja uvele moratorijum na vojne vežbe velikih razmera.

Zašto Kim Džong Un preti baš ovom raju na Zemlji?


Situacija na Dalekom istoku stigla je gotovo do usijanja nakon što je američki predsednik Donald Tramp obećao Severnoj Koreji "vatru i bes", ukoliko ta zemlja bude predstavljala realnu opasnost po SAD.

Japan u panici: Kupuju skloništa za nuklearni ratPjongjang je na to odgovorio da proučava mogućnost napada na američke baze na ostrvu Guam.Sve vesti