Mesta koja su turisti upropastili

Autor:

Sve zemlje se trude da privuku turiste, ali preveliki broj posetilaca može da pokaže i "drugu stranu medalje".

8
A- A A+
student evropa putovanja turista turisti Foto: iStock

Kada sledeći put na Instagramu naletite na fotografiju prelepog pejzaža, budite sigurni da se tu nalaze desetine ljudi koji u rukama drže selfi štap i čekaju da "škljocnu".

Sedam Instagram čuda: Koje je najlepše?

U nekim slučajevima Instagram i druge društvene mreže mogu da pomognu u popularizovanju neke destinacije, a ponekad i da nam otkriju neko mesto za koje nismo znali. U drugim slučajevima, to stvara probleme nekim zemljama koje ne mogu da se nose sa tolikim brojem turista.

Španija: Šta je privuklo 36 miliona turista?

Pogledajte neke destinacije čija je popularnost toliko "eksplodirala", da je počelo da narušava život stanovnicima.

Island

U poslednjih nekoliko godina, Island je "izbrojao" dramatično veći broj turista nego ranije. Jedan od razloga je takozvani "’Igra prestola’ efekat" jer mnogi putnici žele prilliku da se fotografišu na mestima koja se pojavljuju u seriji. To, u kombinaciji sa dobrim marketinškim kampanjama, učinilo je Island popularnom turističkom destinacijom.

Broj turista se skoro udvostručio - od 566.000 do više od milion, a broj američkih turista koji su posetili Island je veći od ukupnog broja Islanđana!

Međutim, jedan tamošnji političar je nedavno ovu zemlju uporedio sa Diznilendom i požalio se da vrvi od turista. Iako je povećanje broja turista doprinelo ekonomiji, takođe je i povećalo cene, a lokalci se žale da turisti uništavaju osetljivi ekosistem i ostavljaju haos za sobom!

Havana, Kuba Foto: MONDO/Predrag Vujić

Kuba

Prema podacima kubanskog Ministarstva turizma, Kubu je u 2016. posetilo četiri miliona turista, što je 13 odsto više nego prethodne godine. Taj turistički bum je uticao na život Kubanaca. Ogroman broj posetilaca je doveo do nestašica hrane, a osnovne životne potrepštine su zbog visokih cena postale nedostupne stanovnicima. Hoteli kupuju hranu u ogromnim količinama kako bi snabdeli svoje goste, pa Kubancima ostaje malo hrane po visokim cenama!

Novi Zeland

Novi Zeland ima sličan priču kao Island: predivni, netaknuti pejzaži koji su se pojavili u filmovima "Gospodar prstenova" i "Hobit". Sve to je privuklo turiste, ali se sada Novozelanđani žale da stranci kampuju gde stignu i pritom ne poštuju okolinu, ostavljaju previše smeća za sobom, sa kojim ne mogu da izađu na kraj.

Svetski mediji pišu da na Novom Zelandu nema dovoljno hotela za sve turiste, ali i da im fali još parkinga i javnih toaleta.

Tulum, Meksiko

Ovo mesto u Meksiku je neizbežno moralo da postane hit kada su blogeri i druge Instagram zvezde počele da postavljaju slike odatle. Nekada su bele peščane plaže bile popularne među onima koji su praktikovali jogu i meditaciju u miru i tišini, a sada je preplavljeno turistima.

Sudeći prema istraživanju "Njuzvika", Tulum se bori da izađe na kraj sa novostečenom popularnošću, a lokalni hoteli zagađuju ekosistem i ispuštaju otpad u obližnje reke.

Lokalno stanovništvo toliku popularnost mesta opisuju kao "tempiranu bombu" jer se otpad taloži i zagađuje okolinu.

Maču Pikču, Peru

Sveti grad Inka, Maču Pikču ima limit - može da ga poseti 2,500 turista dnevno, prema pravilima koje su postavili Peru i Unesco. Samo u 2015. godini ga je posetilo 1,3 miliona turista, a toliki broj posetilaca ostavio je traga na ovoj turističkoj atrakciji. Zato će, prema planu koji će se primenjivati od 2019. godine, turisti morati da dolaze isključivo uz vodiče, da idu određenim rutama i imaće ograničeno vreme koje mogu da provedu tu.

#Santorini #Greece

A post shared by Michael Faerber (@mfaerber5) on

Santorini, Grčka

Santorini je poznat po belim građevinama i plavim krovovima koji se savršeno uklapaju uz boju mora. Upravo zato je postao mesto na kojem Instagram zvezde obožavaju da se slikaju, a to je doprinelo porastu broja turista.

Ovo grčko mesto je u 2015. zabeležilo rekordnih 10.000 turista u jednom danu, u toku letnje sezone. Za ovo leto, lokalne vlasti su postavile limit na maksimalno 8.000 turista dnevno.

Tagovi:
Sve vesti