Aerodrom u Barseloni: Štrajk, policija, gužve...

U jeku turističke sezone štrajk na aerodrom "El Prat", najprometnijem u Španiji posle madridrskog, otežava rad zaposlenima.

0
A- A A+

  Španske vlasti pozvale su policiju u pomoć radi bezbednosnih provera na aeorodromu u Barseloni, dok se nastavlja štrajk aerodromskog osoblja u jeku turističke sezone, što je dovelo do dugačkih redova i strahova za bezbednost.

Delimična obustava rada na kontroli prtljaga traje od prošlog petka, a pripadnici obezbeđenja žale na male plate i naporan posao.

U početku je rad bio obustavljen četiri sata, ali nakon što su propali pregovori sa kompanijom i vladinim posrednikom, a radnici odbili povećanje plate za 18 odsto, od ponedeljka su najavili generalni štrajk.

Ministar za javne radove Inigo de la Serba rekao je novinarima da je vlada zato odlučila da pozove policiju civilne garde kako bi pomogla u kontroli prtljaga i putnika na aerodromu.

Od zaposlenih kompanije "Eulen" zakon zahteva da obezbede najmanje 90-procentni rad tokom štrajka, rekao je ministar.

"Niko ne može da zaboravi nivo terorističke pretnje koji imamo", istakao je ministar, dodavši da su preduzete mere "kako bi se izbegao bilo kakav eventualni problem te vrste".

Španija je trenutno na četvrtom nivou terorističke pretnje od maksimalnih pet.

Sve vesti