MONDO/Tanjug

Kako sačuvati decu od dehidracije, sunčanice...

Autor:

Deca su deca, čak i kada je napolju 40 stepeni Celzijusovih. Živahni su, žele da se igraju, veseli...ali to ne bi trebalo da zavara roditelje da deci nije vruće.

1
A- A A+

"Deca su vrlo pokretna i otporna, njima vrućine ne smetaju da budu baš to - deca", kaže pedijatar iz Doma zdravlja Palilula "Milutin Ivković" Branka Maksić.

Ona je za Tanjug navela i da, od kad je počelo leto, nisu imali intervencije uzrokovane vrućinom kod dece predškolskog uzrasta.

To ipak ne znači, istakla je, da deca smeju da budu na suncu "usred dana", kada je sunce najjače.

Pročitajte: Ne ostavljajte decu u vrelim kolima NI NA SEKUND

"Do 11 sati, deca mogu najnormalnije da izlaze napolje, ali između 11 i četiri popodne, trebalo bi da budu u zatvorenom", kaže Maksić i dodaje da, ako baš moraju da izlaze u tom periodu, treba da budu u hladovini.

Pedijatar Univerzitetske dečje klinike "Tiršova" Snežana Rsovac, kaže da deca zbog svoje "živosti" ne znaju da štede energiju, pa kad se to ukrsti sa vrućinama - često dođe do dehidratacije.

Kada dehidratacija nastupi najpre treba rashladiti dete, dati mu da pije tečnost, a i mlaka kupka bi trebalo da pomogne, kaže doktorka i dodaje da ako dete povraća, onda je situacija ozbiljnija, pa ga treba odvesti kod lekara.

Kad je o bebama reč, one su osetljivije i roditelji tad treba da obrate više pažnje.

"Male bebe nikako ne treba iznositi na sunce, ali ih treba uveče i ujutru prošetati na svežem vazduhu", smatra doktorka Maksić.

Kao i starijoj deci, i bebama treba ubacivati više tečnosti u ishranu, ali i praktikovati manje, a češće obroke.

Majkama koje doje bebe Maksić preporučuje da, dok traju vrućine, to čine češće nego inače.

Da deca "stoički" podnose vrućinu, Tanjugu je potvrđeno i u vračarskom vrtiću Srećkolino, gde, kako kažu, među decom nema vidljivih simptoma da im smeta vrućina.

"Nismo primetili nikakvu nervozu, razdražljivost, osipe, niti bilo šta što je kod odraslih karakteristično za vrućinu", kažu u Srećkolinu. Ishranu su "za svaki slučaj", prilagodili vrućinama i deci daju dosta voća i povrća.

"Mnogo češće im nudimo i rashlađena pića, kao što su hladan čaj i voda", kažu.

Deci nije uskraćena ni redovna fizička aktivnost, ali ona se sprovodi, kažu, samo pre devet ujutru, a nakon toga, pa sve dok po njih ne dođu roditelji - borave u klimatizovanim prostorijama.

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.