Novi uspeh VMA: Mehanički razbijen tromb

Autor:

Na VMA je prvi put tromb u plućima razbijen mehanički - tačnije, pomoću katetera!

3
A- A A+

Na Vojnomedicinskoj akademiji prvi put je primenjena nova intervencija kod pacijenta koji ima plućnu tromboemboliju, uz pomoć angiodžet sistema, lekari su tromb u plućima razbili mehanički.

Četrdesettrogodišnji Saša, otac troje dece, danas ima osmeh na licu, ali nedavno nije bilo tako. Na sreću, sve se dobro završilo, jer dobro su reagovali i lekari u Zaječaru, gde je Saša bio na terenu, a još bolje lekari Vojnomedicinske akademije, prenosi RTS.

"Osetio sam gušenje u plućima i pri hodanju, javio sam se prvo doktoru u Zaječaru gde sam bio na terenu i od Zaječara sam došao transportom u Beograd", kaže Saša Janković iz Obrenovca.

Dodaje da su od intervencije prošla četiri dana i da je sada dobro.

Godišnje, plućnu tromboemboliju u Srbiji ima između 5.000 i 10.000 pacijenata. Simptomi su otežano disanje i naglo gušenje, kao i izrazita malaksalost. To stanje nastaje i kao pratilac drugih bolesti, loših životnih navika, a javlja se i posle trauma, hirurških intervencija, u trudnoći ili posle porođaja.

Plućna tromboembolija može da bude i fatalna. U zavisnosti od stanja pacijenta, primenjuju se i različite metode lečenja.

"Primenili smo jedan novi vid lečenja, uz pomoć katetera smo došli do tromba koji se nalazio u plućima i pod pritiskom je razbijen tečnošću. To je urađeno velikom brzinom i onda je to i usisano tom posebnom metodom, tako da je vrlo bezbedno uklonjena trombna masa koja se nalazila u plućima, a koja je sprečavala da pacijent diše", kaže Slobodan Obradović, načelnik Urgentne klinike VMA.

Načelnik Vojnomedicinske akademije Miroslav Vukosavljević ističe da je ovo još jedna potvrda timskog rada na VMA i spremnosti da se usvajaju nove dijagnostičke i terapijske procedure.

U prvom razbijanju plućne tromboembolije novom metodom u Srbiji, učestvovali su radiolozi, pulmolozi i kardiohirurzi.

Sve vesti