Strah od Koreje: "Atomski s leva" za Guam i Japan

Napetost između Severne Koreje i SAD-a neumoljivo raste, pa je tako stanovnicima američke teritorije Guam izdato uputstvo za slučaj da Pjongjang ostvari pretnju i lansira četiri projektila. Japan razmešta PVO.

3
A- A A+
Severna Koreja, SAD, Guam amerika nuklearni rat japan kim džong un Foto: MONDO/Mario Milojević - ilustracija


Na Guamu i u Japanu se spremaju za raketni udar, tako da je medijska priprema eventualne američke intervencije u jeku.

Kako javlja Sky News, Ured za civilnu obranu Guama izdao je brošuru kojom upozorava stanovnike šta da rade u slučaju da Severna Koreja lansira projektile prema tom ostrvu na kojem su smeštene dve američke vojne baze - vazduhoplovna i mornarička.

Možemo samo da se molimo

Na Guamu živi oko 160.000 stanovnika, a nakon što je režim u Pjongjangu odredio upravo to ostrvo za svoju metu, stanovnici ne mogu da sakriju svoju zabrinutost. "Ne znamo hoće li Severna Koreja ovoga puta ispuniti svoje pretnje. Budući da se na Guamu nalazi golema količina američkog naoružanja, sve što možemo napraviti je moliti se i verovati da će sve biti u redu", rekla je za CNN Tajana Pangelinan, stanovnica Dededa, najmnogoljudnijeg naselja na Guamu.

U brošuri "Pripreme za neposrednu pretnju projektilima", stanovnicima Guama se poručuje da u slučaju severnokorejskog napada ne gledaju u eksploziju i da potraže zaklon u čvrstim strukturama, po mogućnosti pod zemljom.

U upozorenju stanovnicima tog otoka navode se i uputstva za uklanjanje radijacije. "Ako je moguće, istuširajte se s puno vode i sapuna kako biste uklonili radioaktivnu kontaminaciju", stoji u brošuri.

Pjongjang zapretio napadom na Guam nakon izjave američkog predsednika Donalda Trampa o "vatri i besu".

Severnokorejska pretnja napadom na Guam, američku teritoriju u Pacifiku poznat po svojim belim peščanim plažama, usledila je nakon što je američki predsednik zapretio Pjongjangu "vatrom i besom kakve svet još nije video".

Pjongjang tvrdi da vojna vrhuška Severne Koreje ovih dana finalizuje planove za napad s četiri projektila srednjeg dometa Hwasong-14, koji bi trebali pasti u more manje od 40 kilometara od Guama.

U JAPANU RAZMEŠTAJU PVO

Japan razmešta svoje sisteme raketne odbrane "patriot" nakon što je Severna Koreja zapretila da se lansirati balističke projektile koji će iznad japanske teritorije leteti u pravcu pacifičkog ostrva Guam.

NA NIŠANU: Tramp spreman za akciju!?

Japansko ministarstvo odbrane počelo je da razmešta antiraketni sistem PAC-3 u Šimaneu, Hirošimi i Kočiju na zapadu zemlje, koji bi mogao da se nađe, kako je upozorio Pjongjang, na putu preletanja severnokorejskih raketa, javila je japanska državna tv NHK.

Rusi u pripravnosti: Podignuta borbena gotovost!


NHK je dodala da će antiraketni sistemi biti razmešteni i u susednoj oblasti Ehime.

Japan u panici: Kupuju skloništa za nuklearni rat

U međuvremenu, japanski premijer Šinzo Abe rekao je da će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi zaštitio japanski narod i njegovu bezbednost i imovinu, prenosi AP.

Odbrambeni sistemi postavljeni su i u centru Tokija:

Sve vesti