Prirodno sušite kosu?

Autor:

Kada su velike vrućine, mnogi od nas odluče da kosu puste da se prirodno osuši. Ispostavilo se da to baš i nije dobro za kosu…

2
A- A A+

Svi frizeri nas upozoravaju da sušenje fenom oštećuje kosu, a da je prirodno sušenje kose najbolje rešenje. Međutim, jedan stručnjak se ne slaže sa tim, evo zašto.

Istraživanje koje je sproveo naučnik dr Tim Mur pokazalo je da prirodno sušenje nanosi vlasima više štete nego sušenje fenom.

On je otkrio da korišćenje fena na određenoj udaljenosti od kose, na određenoj temperaturi i u koracima koje je izložima manji šteti kosi nego prirodno sušenje.

Objašnjavajući svoju teoriju, on je rekao: "Kada je kosa mokra, vlakna u kosi se naduju i postaju slaba. U skladu sa tim, duža izloženost vodi znači da vlasi postaju sve slabije".

Zato dr Tim smatra da ne treba da ostavimo kosu mokru, već da je odmah sušimo kako bismo izbegli oštećenja.

Prema njegovom mišljenju, ovo je najbolji način za sušenje kose bez oštećenja.

Korak 1: Nikako ne trljajte kosu peškirom jer su dlake slabe, već blago pritisnite rukama da peškir upije vodu.

Korak 2: Na mokru kosu nanesite sredstvo koje štiti od toplote, a koje će vam štiti i kao barijera kada izađete na sunce. Ovo sredstvo, tvrdi on, štiti kutikulu i sprečava pukotine unutar dlake, koje dovode do procvetalih krajeva.

Korak 3: Osušite kosu fenom, ali počnite sušenje nižom temperaturom. Visoke temperature oštećuju mokru kosu, pa počnite nižom, a onda pojačajte fen kada malo prosušite kosu.

Tagovi:
Sve vesti