Ovako će izgledati pjacete u centru Beograda FOTO

Autor:

Prometne raskrsnice, koje predstavljaju kapije Kosančićevog venca, sledeće godine biće pretvorene u pjacete - male, uređene trgove, popločane kamenom.

9
A- A A+
kosančićev venac, porušena baraka, Foto: Mondo/ Stefan Stojanović ilustracija

Prema najavi glavnog gradskog urbaniste Milutina Folića, asfaltne površine odlaze u prošlost, a veza Kalemegdana i Topličinog venca sa Kosančićevim vencem, biće atraktivni skverovi, kao prirodni pešački tok.

Folić za "Večernje novosti" objašnjava da će nova dva trga biti popločana istim kamenom kojim su popločani trotoari Kosančićevog venca, prenosi Beoinfo.

"Pjaceta ispred austrijske ambasade biće prostor na kome se susreće Kalemegdan sa pešačkom zonom i velikim stepeništem koje je glavna veza sa Savskim šetalištem, mestom odakle danas dolazi najveći broj posetilaca Beograda", objašnjava Folić i dodaje da će na toj na toj pjaceti biti postavljena klupa i kamena česma za one koji su se umorili penjući se stepenicama.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE:

Gradskim urbanistima stigla je i inicijativa da se na tom mestu postavi i jedna moderna skulptura koja će uvesti radoznale posetioce u ovu zonu kulture u kojoj je za sledeću godinu planirana izgradnja gradske galerije.

Druga pjaceta, na uglu sa Pop Lukinom, povezaće svojim kamenim pločnikom zonu Kosančićevog venca sa zonom Knez Mihailove, pa će se pešački tokovi koji silaze na reku, Ulicom Vuka Karadžića sa jedne, i sa Obilićevog venca, sa druge strane, slivati ulicom Topličin venac upravo na ovaj novoformirani gradski trg.

Mesto koje je gađao Hitler diže se iz pepela! FOTO

"Na ovoj pjaceti moći će da se predahne uz pogled na sveže uređene fasade u ovom delu grada. U neposrednoj blizini je i prostor biblioteke koji će se, prema projektu čuvenog bečkog arhitekte Borisa Podreke, preurediti u još jedan javni prostor na kome će posetioci imati priliku da se upoznaju sa srpskom istorijom i građom koja je stradala u bombardovanju 6. aprila 1941. godine", priča Folić.

Glavni gradski urbanista kaže da su ove značajne javne površine do sada bile potpuno zapuštene i preplavljene nelegalno parkiranim automobilima.

Palilulska pijaca kao one u Barseloni i Madridu

"Njihovom reafirmacijom, kao i celokupnom gradskom strategijom kojom se prednost daje pešacima i biciklistima, dok se automobili sa javnih površina preusmeravaju u garaže, značajno se poboljšava kvalitet života u Beogradu po uzoru na Beč, Kopenhagen i Barselonu", zakljčuje prvi urbanista grada.

Kosančićev venac do kraja novembra dobiće novo, umiveno lice.

Radovi na dve pjacete biće u poslednjoj fazi rekonstrukcije ovog starog dela Beograda.

A već sledeće godine počeće izgradnja gradske galerije, a krajem naredne urediće se i prostor na mestu stare Narodne biblioteke, navodi gradski Sekretarijat za informisanje.

Sve vesti