"Pade" i Mo Farah!

Autor:

Etiopljanin Muktar Idris novi je prvak sveta na 5.000 metara.

"Pade" i Mo Farah! Foto: Guliver/Getty Images/Richard Heathcote

Svetsko prvenstvo u Londonu potvrdilo je da svaka velika karijera i svaki niz pobeda imaju svoj kraj.

Usein Bolt na oproštaju od atletike nije uspeo da odbrani tron na 100 metara, dok britanski dugoprugaš Mo Farah posle trijumfa na 10.000 metara nije imao snage da odbije nalet znatno mlađeg konkurenta u finalu na 5.000 metara.

Etiopljanin Muktar Edris pobedio je u vremenu 13:32,79 minuta, Farah je drugi (13:33,22), a Amerikanac Pol Kipkemoi Čelimo treći (13:33,30).

Medalja je za 21 stotinku izmakla drugom Etiopljaninu, Jomifu Kelejči, koji se ranim begom praktično žrtvovao za Edrisa.

Farah je u poslednjih 100-150 metara ušao kao četvrtoplasirani i u ciljnoj ravnini je potrošio poslednji atom snage, ne bi li svojim prepoznatljivim finišom uspeo da pobedi u poslednjoj velikoj trci na tartanu, pre nego što se posveti maratonu.

Britanac somalijskog porekla sa unutrašnje strane je uspeo da pretekne Čelima i Kelejču, ali ne i Edrisa, koji je tako prekinuo Farahovu dominaciju započetu još na Olimpijskim igrama u Londonu 2012.

Od tada je osvojio četiri olimpijska, pet svetskih i dva evropska zlata, bez poraza na pet i 10 kilometara na svim velikim takmičenjima. Peta "dupla kruna" ipak je ostala izvan njegovog domašaja...

Izvor: Poraz Mo Faraha


Sali Pirson iz Australije drugi put u karijeri je osvojila svetsku titulu na 100 metara sa preponama, posle trijumfa u Daeguu 2011.

Pirson, koja se tokom 2015. i 2016. mučila sa povredama, pa je morala da propusti i SP u Pekingu i OI u Rio de Žaneiru, pretrčala je deonicu za 12,59 sekundi.

Medalje su uzele još Amerikanka Daun Harper Nelson (12,63) i Nemica Pamela Dutkjevič (12,72), dok se svetska rekorderka u ovoj disciplini, Amerikanka Kendra Herison, plasirala tek na četvrtu poziciju.

Sve vesti