MONDO/Srna

Spomenik dečaku žrtvi masakra Orićeve Albanke

Autor:

Beogradski likovni umetnik Mirko Mrkić izradio je reljef dvanaestogodišeg srpskog dečaka Slobodana Stojanovića, koji je masakriran 1992. godine u selu Donja Kamenica kod Zvornika kada se vratio po svog psa.

6
A- A A+

Vlasnik firme "Evro mermer" iz Bijeljine Dragoljub Mirković rekao je da je završetak spomenika samo tehničko pitanje, jer je Boračka organizacija Republike Srpske ispunila sve obaveze prema umetniku koji je radio reljef.

"Ostalo je moja briga", istakao je Mirković za "Večernje novosti", te dodao da se dugo čekalo, dogovaralo i organizovalo da Slobodanu bude podignut spomenik.

Mirković je istakao da se odlučio da uradi beleg dečaku u njegovu čast i kao poruku celom svetu.

"Orić mi je rekao da je ubio sudiju Ilića"

"Na spomeniku će biti isklesane misli velikih domaćih i svetskih umova o deci, njihovim sudbinama, našem odnosu prema njima i obavezi sveta da čuva, ne samo njihove živote već i prava i da im obezbedi bezbrižno detinjstvo", objasnio je Mirković.

Predsednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić izjavio je da bi spomenik trebalo da bude završen do početka jeseni i da će biti postavljen u zvorničkom kraju na vidljivom mestu iz svakog ugla.

Dečak Slobodan se u junu 1992. godine, nakon što je izbegao, krišom vratio po psa u selo Donja Kamenica, ali su ga uhvatili vojnici Nasera Orića, među kojima su bile i njegove komšije.

SVEDOK: Strašni ZLOČINI NASERA ORIĆA u Srebrenici

List navodi da je Albanka Elfete Veseli jedna od ubica malog Slobodana. Ona odnedavno čeka suđenje u zatvoru u Sarajevu. Prema obducentskom nalazu, ona je nožem rasparala dečaku stomak, odsekla uvo i pucala u njega iz blizine, dok su njegove komšije to gledale.

Otac i majka malog Slobodana umrli su sredinom prošle decenije od tuge i nepravde pošto niko nije odgovarao za smrt njihovog deteta.

Povezano

Sve vesti