Jabuke prvo dobro operite i očistite. Obavezno izdvojite semenke. Očišćene jabuke sameljite u blenderu ili na mašini za meso ili ih usitnite na neki treći način.
Samlevene jabuke stavite u staklenu teglu ili neku veću činiju. Jabuke možete i rukama dobro da izgnječite da puste svoj sok.
Kada ste izgnječili jabuke, prelijte ih vodom u kojoj ste otopili šećer na sledeći način - na 5 kg mlevenih jabuka potrebno je oko 200 g šećera i najmanje 2 litra vode.
Šta to znači?
Ako su jabuke kisele ili zelene stavite više šećera (možete i 500 g na 5 kg). Da li će vam trebati više vode zavisi i od toga koliko su sočne jabuke. Ako sipate više vode imaćete i više sirćeta, ali blažeg - a to ne bi trebalo da vam bude cilj. Voda se dodaje jer je bitno da jabuke ne ostanu na suvom, moraju da plivaju u tečnosti - u svom soku ili u vodi, pišu "Večernje novosti".
Ako nema tečnosti neće biti ni sirćeta, a osim toga i ako je smeša previše suva veća je verovatnoća da se uplesni tj. pokvari. Takođe, dosta tečnosti će ispariti, odnosno izgubićete je tokom trajanja celog procesa.
Vodite računa da posudu ne napunite do vrha da vam sadržina ne bi iskipila iz posude. Ostavite bar četvrtinu praznu.
Posudu sa jabukama prekrijte krpom ili gazom. Nemojte držati potpuno zatvorenu posudu jer ne treba da pravite kominu za rakiju, tj. ne želite alkohol nego samo sirće.
Fermentacija jabuka traje nekih desetak dana na toplom mestu - možete ih držati i na terasi na suncu. U početku, kada krene vrenje, jabuke će se podići na površinu.
Znak da je fermentacija završena je da jabuke padnu na dno posude.
Kada prestane vrenje, procedite sirće od jabuka u veći stakleni balon. Proceđeno sirće držite na hladnijem i tamnom mestu, kao što su podrumi ili ostave, jer mu sledi period "odležavanja".
Na svakih desetak dana treba da pretačete sirće (kroz gazu). To je proces koji traje i treba imati strpljenja i živaca da sve to ponavljate više puta. Što više proceđujete imaćete bistrije sirće.
Takođe, sasvim normalno je da se na vrhu flaše ili posude u kojoj čuvate sirće, formira "gljiva" - bacite je kad proceđujete, ali te gljive se stvaraju i u industrijski proizvedenom sirćetu, što spada u normalan proces.
Sirće je za upotrebu i čim ga prvi put procedite, ali kao i vino, odležavanjem ćete dobiti bolji ukus i miris.
Još fenomenalnih recepata pogledajte u:
"Trebalo je da ubacim 30 poena, neće niko da nas sažaljeva": Petrušev o porazu od Partizana za otrežnjenje!
Teodosić ovakav meč nije imao 14 godina! Navijači Partizana pamte kad je poslednji put imao nula asistencija!
"Obradović više ne računa na njega, Partizan traži drugog igrača": Otkriveno kakvo pojačanje žele crno-beli
Nemačka se priprema za rat sa Rusijom! Napravljen tajni plan, evo kako će postupiti u slučaju eksalacije sukoba
Uspavana Zvezda nije došla na derbi: Protiv Partizana ovakav nemaš šta da tražiš na terenu