Dačić pojasnio: Ne podela, već da se zna srpsko

Autor:

Vicepremijer i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pojasnio je šta je mislio pod inicijativom koja je u javnosti shvaćena kao zagovaranje podele Kosova između Srba i Albanaca.

11
A- A A+

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je ideju o podeli Kosova pomenuo samo kao jednu od ideja za unutrašnji dijalog o Kosovu, koji je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i da je više mislio na potrebu da se definiše šta je srpsko, a šta albansko.

"To sam pokrenuo kao jednu od ideja i ne govorim o podeli, nego o definisanju onoga što je srpsko i pod znacima navoda albansko", rekao je Dačić upitan da li se zalaže za podelu Kosov kako se moglo čuti povodom pokretanja unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

"Ovo je ideja o kojoj treba da se razgovara i nije nikakva podela", naglasio je Dačić i dodao da će se sve lako rešiti ako između Srba i Albanaca postoji želja za dogovorom.

Dačić: Podela Kosova jedino realno rešenje

Dačić je podsetio da u Srbiji ima mnogo više onih koji smatraju da je Kosovo izgubljeno i onih koji misle da je dijalog pokrenut da bi se priznalo Kosovo, te je njima poručio da dijalog nije potreban onima koji hoće da priznaju Kosovo.

Tači: Kosovo je nedeljiva zemlja

Ova Vlada i ovaj predsednik to svakako neće uraditi, rekao je Dačić i dodao da unutrašnji dijalog koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo nema za cilj priznanje Kosova.

Albanska strana, kako je podsetio, uopšte ne želi da priča o statusu Kosova i misli da je sve rešeno, da je Srbija nebitna, da samo treba da stavi svoj potpis i "da su oni nezavisni".

"To se nikad neće desiti", rekao je Dačić.

Dvotrećinska podrška Vučićevom pozivu na dijalog

"Ako Srbija nije bitna, zašto zovu Srbiju na dijalog, zašto sami ne rešavaju probleme Haradinaj, Tači i 'ostali velikani političke misli'. To je zato što ništa ne mogu da reše bez države Srbije", rekao je Dačić i izrazio nadu da su Srbi naučili lekciju o jedinstvu.

Sve vesti