Fonet

Del Ponte očajna: Asad je ratni zločinac, ali...

Autor:

Istražna komisija Ujedinjenih ancija (UN) o Siriji prikupila je dovoljno dokaza da se sirijski predsednik Bašar al-Asad osudi za ratne zločine, tvrdi članica (u ostavci) te komisije Karla del Ponte.

9
A- A A+

Sedamdesetogodišnja Del Ponte, koja je krivično gonila odgovorne za ratne zločine u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji, najavila je nedavno da se povlači iz komisije jer Savet bezbednosti UN nije spreman da ustanovi poseban sud za ratne zločine počinjene u Siriji.

Da, svi su činili zločine

Na pitanje koje je strane u sukobu, komisija najviše istraživala, Del Ponte je rekla: "Svi su počinili ratne zločine. Prema tome istraživala sam ih sve."

U intervjuu za švajcarski list "Zontags cajtung" na pitanje da li ima dovoljno dokaza da se Asad osudi za ratne zločine, ona je rekla: "Da, uverena sam da ima. Zato je situacija toliko frustrirajuća. Pripremni posao je odrađen. Uprkos tome, nema tužioca i suda."

Sirijska vlada odbacila je izveštaj komisije o brojnim ratnim zločinima provladinih snaga i sirijskih snaga bezbednosti.

Del Ponte, bivša državna tužiteljka Švajcarske, pridružila se tročlanoj komisiji u septembru 2012, prikupljajući podatke o napadima bojnim otrovima, genocidu nad iračkim Jazidima, opsadama i bombardovanju humanitarnih konvoja.

Del Ponte:U Siriji gori zločini nego u Jugoslaviji

Komisija, koja je osnovana u avgustu 2011, često upozorava na kršenja ljudskih prava u Siriji, ali njeni apeli da se poštuje međunarodno pravo ne nailaze na plodno tlo.

Iako UN osniva novo telo koje će pripremiti krivične postupke, nema naznaka da će se osnovati i sud za ratne zločine. Niti Savez bezbednosti UN ima nameru da slučaj prosledi Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu.

"Šest godina komisija je sprovodila istrage. Sada bi tužilac trebalo da nastavi naš posao i da privede ratne zločince pred poseban sud. Ali Rusija to blokira vetom u Savetu bezbednosti UN", rekla je Del Ponte.

Povezano

Sve vesti