UZ POMOĆ RUSA: Asadova Sirija se "uduplala"

Sirijska vlada udvostručila je teritoriju pod svojom kontrolom u poslednja dva meseca, uz svesrdnu pomoć Rusije i Irana, s ponosom ističe Moskva.

20
A- A A+

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je danas da je sirjska vlada udvostručila teritoriju pod svojom kontrolom u poslednja dva meseca, pošto su njene snage preuzele od Islamske države hiljade kvadratnih kilometara u centralnom delu Sirije.

Raka: Sloboda - gore burke, brije se brada...VIDEO

Pobunjenici se još koprcaju

Primirje koje je uz posredovanje Rusije proglašeno u julu nije zaustavilo borbe vladinih snaga i pobunjenika oko predgrađa Damaska. Pobunjenici iz Failak al-Rahmana tvrde da nisu deo tog dogovora o primirju, a vlada navodi da se bori protiv terorista.

Snage sirijske vlade, uz podršku Rusije iz vazduha i iranskih paravojnih jedinica na terenu, uspele su u 2017. godini da povrate kontrolu nad najvećim delom pretežno pustinjske provincije Homs u centralnoj Siriji, koja ima nekoliko energetskih polja.

Sirijske snage napreduju prema gradu Deir ez-Zor, koji je pod opsadom ekstremista tzv. Islamske države od 2015. godine.

Šojgu je u intervjuu za televiziju "Rusija 24" rekao da će ponovo zauzimanje Deir ez-Zora "reći mnogo, ako ne sve o kraju bitke" s Islamskom državom.

Izvor: Youtube

Monitoring grupa Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Velikoj Britaniji, saopštila je danas da su snage sirijske vlade ubile najmanje 25 boraca Islamske države u operaciji u pustinjskom regionu.

Izvor: Fonet

Hezbolah: Asad ostaje, pomirite se s tim!

Lider libanskog šiitskog pokreta Hezbolah, Hasan Nasralah, izrazio je danas uverenje da će vlada sirijskog predsednika Bašara al-Asada opstati, istakavši da je vreme da politički lideri libana to prihvate. "Svet je danas prihvatio kao gotovu činjenicu da će ta administracija opstati", istakao je on, govoreći o sirijskoj vladi. Više od hiljadu boraca Hezbolaha poginulo je u borbi na strani Asadovih snaga u Siriji, navodi AP.

Del Ponte očajna: Asad je ratni zločinac, ali...

Rusija od 2015 godine vazdušnim udarima podržava sirijsku vojsku u borbi protiv sirijskih pobunjenika i Islamske države.

Kad je reč o ostalom delu Sirije, pobunjenička frakcija Failak al-Rahman saopštila je da je u borbi za severoistočna predgrađa glavnog grada Damaska rano jutros ubila 20 vojnika sirijske vojske, izazvavši eksploziju u jednom tunelu. Sirijska opservatorija za ljudska prava navela je da se zbog te eksplozije 16 vojnika vodi kao nestalo.

Sve vesti