Nebičan hobi: Otac i sin skupljaju stare tablice

Autor:

Banjalučani Đuro (1971) i Dušan Tesla (1996), otac i sin, u prethodnim godinama sakupili su impoznatnu kolekciju registarskih tablica koja broji više od 1.000 neobičnih i retkih primeraka.

Sa ovim hobijem Đuro Tesla, inače zaposlen u Policijskoj upravi Banjaluka, počeo se baviti pre desetak godina, kada je na banjalučkoj pijaci kupio tablice iz perioda devedesetih godina prošlog vijeka, a u Kninu ih je koristila milicija tzv. Republike Srpske Krajine.

"To je sada jedna fina, vredna kolekcija. U njoj imam veliki broj primeraka koji se vežu za protekli rat, koji su veoma vredni, ne finansijski nego istorijski", rekao je Đuro Tesla.

Ekipa agencije Anadolija sa Đurom i Dušanom Teslom razgovarala je u stanu u Banjaluci, gde su novinarima rado pokazali posebne primerke iz svoje kolekcije.

Koliko ih tačno imaju, nisu sigurni, jer nikada nisu prebrojali registarske tablice koje su skupili, a osim toga, njihov broj se stalno menja. U proteklih sedam dana kupili su lot od oko 50 primeraka, jer im je trebalo nekoliko tamo sadržanih tablica.

Najstariji primerak iz 1928.

Najstarija tablica koju poseduju je iz 1928. godine, odnosno iz perioda Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Slede i tablice iz perioda Kraljevine Jugoslavije, kao i perioda Drugog Svetskog rata iz kojeg su Tesle nabavili i tablicu Nezavisne Države Hrvatske, kao i tablicu koju je koristila nemačka vojska.

Imaju i ručno pravljene tablice sa oznakama DFJ (Demokratska Federativna Jugoslavija) i FNRJ (Federativna Narodna Republika Jugoslavija). Sakupili su i retke primerke kakve su koristile Vojska Republike Srpske, HVO i Armija RBiH.

S obzirom na svoj posao, Đuri su među dražima i sve ostale policijske tablice, a pošto se bave lovom počeli su da skupljaju i tablice iz SAD-a sa motivima divljači. Osim njih, nabavili su i tablice iz Rusije i Meksika.Inače, tablice koje su zanimljive kolekcionarima koštaju od jedne marke do nekoliko stotina evra, ukoliko se radi o retkim primercima.

Opširnije na MONDO.ba

Gallery

Sve vesti