Venecuela: Maduro je loš, ali nećemo ni Amere

Opoziciona koalicija u Venecueli odbacila je danas "vojnu pretnju bilo koje strane sile", dva dana nakon što je američki predsednik Donald Tramp izjavio da razmatra takvu opciju protiv ove južnoameričke zemlje pogođene političkom krizom.

2
A- A A+

Venecuelanska opoziciona koalicija, čiji je naziv Okrugli sto demokratskog jedinstva, nije u saopštenju pomenula Trampovo ime, ali je poslala jasnu poruku.

SAD uvele direktne sankcije predsedniku Venecuele

Za invaziju samo Tramp

Tramp je u petak poručio da njegova administracija razmatra mnoge opcije, "uključujući i moguću vojnu opciju, ako treba" kako bi se otklonio "opasan haos" u Venecueli. Njegova izjava je razgnevila Karakas, koji kaže da je spreman da se bori protiv eventualne invazije, ali su vojnu intervenciju odbacile i sve latinoameričke zemlje, među kojima i one koje se snažno protive Maduru, kao Kolumbija .

U saopštenju, opozicija navodi da odbacuje "upotrebu sile, ili pretnju primenom takve sile, od strane bilo koje zemlje protiv Venecuele", prenosi AFP.

Opozicija priznaje da su nedavni potezi predsednika Nikolasa Madura u cilju jačanja njegove vlasti, uprkos širokoj nepopularnosti i pogoršavajućoj ekonomskoj krizi, "izolovali" zemlju, ali ističu da je "jedini put ka miru - povratak demokratije".

"Venecuelanci traže održavanje slobodnih izbora na svim nivoima", zaključuje se u saopštenju.

Mnogi Venecuelanci dele gorka sećanja Latinoamerikanaca o ranijim vojnim poduhvatima SAD u regionu - uključujući napade i podržavanje diktatora i gerilskih snaga, pa nemaju želju za promenom koju bi Vašington doneo uz primenu sile, ocenjuje francuska agencija.

Maradona o Venecueli: Zovi, samo zovi...

Sve vesti