EU spasavaj! U Portugalu 250 šumskih požara

Više od 4.000 vatrogasaca bori se sa 250 šumskih požara širom Portugala, koji je zatražila i pomoć od Evropske unije u savladavanju vatrene stihije. Gori i po Grčkoj, ali tamo neko namerno pali.

EU spasavaj! U Portugalu 250 šumskih požara Foto: AP Photo/Armando Franca

Strah od rasplamsavanja ionako katastrofalnih požara je veliki, jer najavljene su visoke temperature narednih dana.

Portparolka agencije za civilnu zašitu Patrisija Gaspar izavila je da je u juče u Portugaliji izbilo 268 požara, što je najveći broj požara u jednom danu. Time je oboren "rekord" od 220 požara, koliko ih je izbilo u petak.

Posle apokalipse, novi požari u Portugalu (FOTO)

Ko to pali po Grčkoj?

Grčke vlasti su saopštile da bi podmetanje moglo da bude uzrok niza požara koji besne na nekoliko lokacija na ostrvu Zakintos u Jonskom moru. Grčka vatrogasna služba saopštila je da postoje "osnovane sumnje krivičnog dela" pošto je na Zakintosu kasno preksinoć i sinoć buknulo pet požara, a jutros još tri požara. Vatrogasna služba navela je da 10 od 12 aktivnih požara na Zakintosu nije pod kontrolom i da jaki vetrovi otežavaju suzbijanje požara. Komandant vatrogasne brigade rekao je da je vatra za sada uglavnom uništila šume i maslinjake.

Gaspar je istakla da vremenske prilike ne idu na ruku vatrogascima koji pokušavaju da lokalizuju požare.

"Znamo da ljudski faktor stoji iz više od 90 osto požara, bilo da je u pitanju namerno izazivanje ili nemar. I jedno i drugo je krivično delo", kazala je ona, preneo je AP.

Izuzetno suvo i toplo vreme dovelo je do dosad najgorih požara u Portugaliji početkom leta, pri čemu je 64 ljudi smrtno stradalo, a vatra se ponovo razbuktala proteklih nedelja s pristizanjem novog talasa vrućine, navodi Rojters.

Gori zapad Grčke: Vatrena stihija u Prevezi VIDEO

Ministarka unutrašnjih poslova Konstansa Urbana de Sousa rekla je da je kasno sinoć upućen poziv EU zbog zabrinutosti da bi visoke tempereture i jaki vetrovi narednih dana mogli da povećaju broj požara.

Prema njenim rečima, Portugal je od EU zatražio vatrogasne avione i vatrogasce, u okviru evropskog mehanizma za saradnju u borbi protiv požara.

Središnja oblast Koimbra proglasila je vanredno stanje zbog požara, kao i četiri manje opštine u tom regionu.

Prema podacima EU, više od 140.000 hektara šume izgorelo je ovog leta u Portugaliji, što je najmanje tri puta više u poređenju s prosečnom štetom od požara u proteklih 10 godina.

Sve vesti