EU spasavaj! U Portugalu 250 šumskih požara

Više od 4.000 vatrogasaca bori se sa 250 šumskih požara širom Portugala, koji je zatražila i pomoć od Evropske unije u savladavanju vatrene stihije. Gori i po Grčkoj, ali tamo neko namerno pali.

Strah od rasplamsavanja ionako katastrofalnih požara je veliki, jer najavljene su visoke temperature narednih dana.

Portparolka agencije za civilnu zašitu Patrisija Gaspar izavila je da je u juče u Portugaliji izbilo 268 požara, što je najveći broj požara u jednom danu. Time je oboren "rekord" od 220 požara, koliko ih je izbilo u petak.

Posle apokalipse, novi požari u Portugalu (FOTO)

Ko to pali po Grčkoj?

Grčke vlasti su saopštile da bi podmetanje moglo da bude uzrok niza požara koji besne na nekoliko lokacija na ostrvu Zakintos u Jonskom moru. Grčka vatrogasna služba saopštila je da postoje "osnovane sumnje krivičnog dela" pošto je na Zakintosu kasno preksinoć i sinoć buknulo pet požara, a jutros još tri požara. Vatrogasna služba navela je da 10 od 12 aktivnih požara na Zakintosu nije pod kontrolom i da jaki vetrovi otežavaju suzbijanje požara. Komandant vatrogasne brigade rekao je da je vatra za sada uglavnom uništila šume i maslinjake.

Gaspar je istakla da vremenske prilike ne idu na ruku vatrogascima koji pokušavaju da lokalizuju požare.

"Znamo da ljudski faktor stoji iz više od 90 osto požara, bilo da je u pitanju namerno izazivanje ili nemar. I jedno i drugo je krivično delo", kazala je ona, preneo je AP.

Izuzetno suvo i toplo vreme dovelo je do dosad najgorih požara u Portugaliji početkom leta, pri čemu je 64 ljudi smrtno stradalo, a vatra se ponovo razbuktala proteklih nedelja s pristizanjem novog talasa vrućine, navodi Rojters.

Gori zapad Grčke: Vatrena stihija u Prevezi VIDEO

Ministarka unutrašnjih poslova Konstansa Urbana de Sousa rekla je da je kasno sinoć upućen poziv EU zbog zabrinutosti da bi visoke tempereture i jaki vetrovi narednih dana mogli da povećaju broj požara.

Prema njenim rečima, Portugal je od EU zatražio vatrogasne avione i vatrogasce, u okviru evropskog mehanizma za saradnju u borbi protiv požara.

Središnja oblast Koimbra proglasila je vanredno stanje zbog požara, kao i četiri manje opštine u tom regionu.

Prema podacima EU, više od 140.000 hektara šume izgorelo je ovog leta u Portugaliji, što je najmanje tri puta više u poređenju s prosečnom štetom od požara u proteklih 10 godina.

Sve vesti