PROTEST U ŠUMI: Poljaci ne daju seču svoje prašume

Autor:

Na stotine aktivista za zaštitu životne sredine iz nekoliko evropskih zemalja okupilo se danas u drevnoj poljskoj šumi u Bjalovježi protiveći se odluci vlade da ona bude posečena.

7
A- A A+

Ova, kako je zovu "poslednja evropska prašuma" (mada prašumu ima i Srbija na Kučajskim planinama ili, recimo, Crna Gora na Biogradskoj gori …) a koja se nalazi na listi Svetske baštine Uneska, predmet je žestokog političkog spora oko seče koju je naložila konzervativna vladajuće stranke Pravo i pravda.

Izvor: Youtube

Umesto doma bizona - plantaža drveća

Umesto prastarih stabala vlast kaže da će biti zasađeno mlado drveće. Protivnici seče strahuju da će ta šuma, složeni ekosistem u kome obitavaju bizoni, detlići i mnoge druge vrste, biti pretvorena u nešto što će zapravo biti plantaža drveća.

Aktivisti za zaštitu životne okoline i Evropska unija protive se seči, dok poljska vlada tvrdi da je to neophodno da bi se izborili sa najezdom insekata štetočina.

U šumi su se poljskim ekološkim aktivistima priključile kolege iz Nemačke, Holandije, Češke i drugih evropskih gradova, preneo je AP.

Poljska je krajem jula saopštila da će nastaviti sa sečom šume, uprkos naredbi Evropskog suda pravde da se to zaustavi.

Evropski sud pravde je prethodno naredio Poljskoj da obustavi seču drevne šume do konačne presude u sporu sa EU.

Tek otkriveno amazonsko pleme beži pred drvosečama

Vladajuća stranka u Poljskoj je dozvolila da se poveća seča u toj šumi, koja se nalazi sa obe stane poljsko-beloruske granice, a kao razlog navela je borbu protiv najezde insekata "potkornjaka".

Ekolozi, ipak, smatraju da je to izgovor kako bi se povećala eksploatacija drveta zbog profita i tvrde da vlasti hoće da poseku ne samo zaražena stabla, već i zdrava, od kojih su neka stara i 100 godina.

Sve vesti