"Šljivovica je sinonim za srpsko gostoprimstvo", napisala je novinarka američkog magazina, nakon štoje probala rakiju.
Americki magazin "Wine Enthusiast" objavio je clanak o rakiji, u kojem se to alkoholno pice opisuje kao "važan segment kulturnog nasleda", a utorka teksta je citirala i Momu Kapora:
"U rakiji je esencija srpskog bica, najpre radost, zatim svecanost ukusa, zatim bes, samilost, osecanje da je svet dobar i da su svi koji piju prijatelji".
Magazin piše kako i od cega sve rakija može da se pravi, a da je u Srbiji piju, uglavnom, pre jela i kažu da "govori hiljade jezika".
Takode, objašnjeno je da rakiju neki koriste i kao lek, narocito zimi kada se pravi kuvana rakija, a naveden je i recept za "šumadijski caj", kako mnogi nazivaju kuvanu rakiju.
"Svako u Srbiji ima svoj recept za domacu rakiju, i smatra da je baš njegova najbolja", piše "Wine Enthusiast" .
Još o rakiji procitajte i u tekstu: