Kako da znate da li vam fale elektroliti

Elektroliti su soli koje se otapanjem u vodi pretvaraju u ione, a njihov balans je veoma važan za normalno funkcionisanje ljudskog organizma. Elektrolite unosimo hranom i piće, i veoma je važno da znamo da li nam fale.

0
A- A A+

Svaki od elektrolita (natrijum, kalijum, magnezijum, kalcijum, hlorid, hidrogen fosfat) ima određenu funkciju u organizmu i njihov balans je od višestruke važnosti za ljudsko telo. 

Oni regulišu ravnotežu tečnosti, brinu o pH krvi, održavaju funkcije mišića i nerava. Takođe, važni su za hormonalnu ravnotežu, enzimske reakcije, iskoristivost glukoze, koštanu masu, funkcije sistema za varenje, krvni pritisak, izgradnju i regeneraciju tkiva.

Količina elektrolita u telu se proverava analizom krvi i urina, kao i merenjem bubrežnih funkcija.

Do disbalansa elektrolita u ljudskom organizmu može doći usled nepravilne ishrane, dijeta, dehidracije hiperhidracije, pojačanog znojenja, povraćanja, diajreje, ali i usled bolesti bubrega, jetre, bulimija, pojedinih karcinoma. I neki lekovi mogu biti krivci za neravnotežu elektrolita - na primer diuretici.

Simptomi negativne koncentracije elektrolita su:

- grčevi i slabost u mišićima
- problemi sa varenjem: nadutost, zatvor, dijareja
- poremećaj rada nervnog sistema
- vrtoglavica
- mučnina i povraćanje
- umor
- ubrzani ili usporeni srčani otkucaji
- poteškoće s disanjem
- nemir i razdražljivost
- gubitak apetita
- dekoncentracija
- gubitak svesti

Izvori elektrolita

Ukoliko se hranite pravilno i uravnoteženo, nemate razloga za brigu o koncentraciji elektrolita u svom organizmu.

Voće i povrće, žitarice, orašasti plodovi, mleko i mlečni proizvodi, su odlični izvori elektrolita, ali i pečurke i morske alge.

Što se pića tiče, unosite dovoljno vode i ne brinite, a elektorlite ćete uneti i kafom, čajem, kakaom i mineralnom vodom.

Kuhinjska jodirana so je takođe važna.

Prva pomoć kod nedostatka elektrolita

Danas je popularan način hidratacije i unosa elektorlita konzumiranjem raznih izotoničnih napitaka. To najviše rade sportisti, ali i fizički radnici i osobe s posebnim prehrambenim potrebama.

Međutim, to ima i svoje negativne posledice. Često su ti napici puni šećera, veštačkih boja i raznih drugih štetnih sastojaka, piše "Alternativa za vas".

Umesto kupovnh napitaka, bolje je da ih sami napravite, a brzinska prva pomoć može biti u obliku čaše vode u koju se dodaje pola kašičice jodirane soli.

Probajte ove recepte:

Napravite sami energetski napitak

Povezano

Sve vesti