• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bravo za Srbiju: JP Morgan trguje "u dinarima"

Izvor MONDO/Agencije

Banka JP Morgan uvrstila je dinarske obveznice na listu hartija od vrednosti kojima će trgovati, a i sama je u avgustu kupila dinarske hartije, saopšteno je iz NBS. Inflacija niska i stabilna.

"Od juče je JP Morgan uvrstila dinarsku hartiju na listu onih kojima će trgovati preporučujući je investitorima, a sami su prvi put 11. avgusta ove godine bili kupci naše dinarske hartije", rekla je guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković u NBS.

Rast BDP po planu, ako ne bude kiša i grada

Privredni rast u drugom polugodištu bi trebalo da ubrza na 4% do 4,5%, da bi se ostvarila ciljana stopa rasta BDP-a od 3%. Guverner NBS Jorgovanka Tabaković je rekla da uticaj vremenski neprilika - suše, grad, oluje - na rast BDP-a ne treba potcenjivati, ali da je u ovom trenutku prerano davati bilo kakve procene efekata tih faktora na privredni rast, dok štete ne procene nadležni državni organi. Istaknuto je da 90% srpske ekonomije ima i dalje vrlo dobre performanse: izvoz i investicije su od januara veće za po 12 odsto, tržište rada kontinuirano jača, dobro ide turizmu...

To, prema njenim rečima, slikovito govori da se sav trud i rad NBS u prethodnih pet godina ostvario u rezultatima, koje će građani osećati svakog dana sve više i više.

NBS objasnila: Inflacija veća jer je napolju zima

Guvernerka Tabaković je na predstavljanju avgustovskog Izveštaja NBS o inflaciji, rekla da je u proteklih pet godina (koliko je ona na čelu centralne banke) očuvana cenovna i finansijska stabilnost i da očekuje da će tako biti i u narednom periodu.

Inflacija u Srbiji je niska, stabilna i predvidiva poslednje četiri godine - 2012. godine bila je 13 odsto, a sada je 3,2 odsto (na međugodišnjem nivou).

"Kamatne stope na kredite privredi, stanovništvu i zaduživanje države su značajno pale čemu je doprinela dobro odmerena monetarna politika", rekla je Jorgovanka Tabaković i dodala da su dobri rezultati fiskalne politike pomogli NBS u ostvarivanju ciljeva.

Pema njenim rečima, uspeh monetarne i fiskalne politike je što su problematični krediti značajno smanjeni.

NIŽA INFLACIJA U OVOJ I NAREDNOJ GODINI

Narodna banka Srbije snizila je projekciju inflacije za ovu i narednu godinu u odnosu na prognozu iz maja, ali će ona ostati u granicama cilja od 3% plus/minus 1,5% u tom periodu.

Biće za domaće, manjak samo za izvoz

Komentarišući potencijalne efekte suše na potrošačke cene, Branko Hinić, zamenik generalnog direktora Direktorata za ekonomska istraživanja i statistiku u NBS, rekao je da očekuje da će se agrometeorološki faktori odraziti na primarnu poljoprivrednu proizvodnju, pre svega na kukuruz i soju. Prema njegovim rečima, to neće uticati na manju ponudu na domaćem tržištu, jer postoje dovoljne zalihe, ali će verovatno količine za izvoz biti manje.

Projekcija je snižena zbog manjeg od očekivanog rasta potrošačkih cena tokom drugog tromesečja 2017, kao i nižih uvoznih cena izraženih u dinarima, kako primarnih poljoprivrednih proizvoda, tako i nafte, navodi se u avgustovskom Izveštaju o inflaciji.

Potrošačke cene su u drugom tromesečju porasle za 0,5 odsto, što je manje nego što je predviđano u maju.

Međugodišnja inflacija se spustila poslednjih meseci na 3,2 procenta u julu, dok je bazna inflacija (koja isključuje volatilne cene energenata i hrane) ostala niska i stabilna na nivou od oko 2,0 odsto. Njen nivo je u julu iznosio 1,7 procenata.

Prema proceni NBS, inflacija će se u avgustu dodatno smanjiti usled "izlaska iz međugodišnjeg obračuna prošlogodišnejg poskupljenja mesa, a zatim će se u septembru naći na neznatno višem nivou nego krajem drugog tromesečja".

Naglasio je, takođe, da na te cene dominantno utiču kretanja na međunarodnom tržištu, tako da je, prema njegovom mišljenju, moguće samo kratkoročno odstupanje tih cena na domaćem tržištu.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tucko

Pametno, sad je vreme da se za te dinare kupi evro i iznese van Srbije.

Dragan

Cvetaju nam ruže a mi krpimo kraj s'krajem!

special image