SAD upozoravaju na veličanje ustaštva u Hrvatskoj

SAD su upozorile na veličanje Nezavisne države Hrvatske (NDH), umanjivanje ustaških zločina i protivsrpska osećanja u Hrvatskoj u 2016. u novom izveštaju o verskim slobodama.

32
A- A A+
tompson,ustaše,hrvatska Foto: BETAPHOTO/HINA/Mladen VOLARIC/DS

  U izveštaju su, kako prenosi Hina, pomenuti bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović i reditelj Jakov Sedlar kao osobe čiji su stavovi o ustaškom režimu izazivali posebne kritike jevrejskih i srpskih verskih zajednica i nevladinih organizacija.


Stejt dipartment je u utorak objavio redovni godišnji izveštaj o verskim slobodama u svetu za 2016, uključujući i Hrvatsku, podseća Hina.

Kao događaje koji oslikavaju stanje verskih sloboda, Wašington je istakao komemoraciju u logoru smrti Jasenovac koju su bojkotovali jevrejski i srpski čelnici, optužujući tadašnju vladu da umanjuje ustaške zločine.

Američka administracija piše i o maršu 5.000 ljudi na Veće za elektronske medije koje je suspendovalo program televizije Z-1 zbog emisije u kojoj je voditelj pozvao gledaoce da se drže dalje od pravoslavne crkve u Zagrebu jer bi "četnički vikari" mogli izaći i "zaklati" nevine prolaznike.

Spominje se i fudbalska utakmica Hrvatske i Izraela kada su navijači uzvikivali ustaški pozdrav "Za dom spremni", kao i sporni dokumentarni film Jakova Sedlara "Jasenovac-Istina".

Sedlar kaže da je realan broj ubijenih u tom ustaškom logoru između 20.000 i 40.000, dok je Američki muzej holokausta procenio da se radilo između 77.000 i 99.000 žrtava, stoji u izveštaju.

USTAŠA PRETI: Srbi neće tlačiti Hrvate u Hrvatskoj


Dodaje se da su predstavnici Jevreja film osudili, a da ga je hvalio ministar kulture Hasanbegović.

Nekoliko nevladinih organizacija, uključujući Centar Simon Vizental (Wiesenthal, SWC) kritikovalo je imenovanje Hasanbegovića za ministra kulture, tvrdeći da je veličao pronacistički ustaški režim i umanjivao zločine iz tog razdoblja, navodi Stejt dipartment.

Državni vrh na izbore, pa na misu za Stepinca FOTO


Službeni Wašington izdvaja i kritiku te organizacije na račun zagrebačkog Županijskog suda koji je ukinuo osuđujuću presudu kardinalu Alojziju Stepincu zbog saradnje s ustaškim režimom iz 1946.

"Efraim Zurof, šef kancelarije SWC u Jerusalimu, rekao je da je to 'apsolutno sramotno i užasno, da se radi o pokušaju prekrajanja istorije'", stoji u izveštaju.

Stejt dipartment spominje i zabrinutost Srpske pravoslavne crkve zbog rastuće društvene netolerancije i podatka da je u 2016. bilo 20 vandalskih napada da nenu imovinu, pet manje nego godinu dana ranije.

Sve vesti