Beta

Nemci izručili "teroriste", Bosanci ih pustili

Autor:

Dvojica državljana Bosne i Hercegovine, osumnjičeni za planiranje terorističkog napada u Nemačkoj, deportovani su danas u BiH i – odmah pušteni na slobodu.

2
A- A A+
sarajevo, Bosna, BIH, baščaršija Foto: Mondo/ Goran Sivački

Braća blizanci Amir i Emir Hodžić zadržani su na sarajevskom aerodromu oko sat vremena, a potom pušteni na slobodu, pošto su ih saslušali pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), objavio je sarajevski portal Žurnal.

Dokumentovani kontakti

Prema informacijama tog portala, osoba iz Sirije tražila je od njih dvojice da izvrše teroristički napad u Nemačkoj. "Amir i Emir, potom, stupaju u kontakt sa trećim bratom Semirom Hodžićem, koji živi u Sarajevu, i izveštavaju ga o svojim kontaktima sa osobom iz Sirije", navodi se u tekstu. Nemačka policija je uspela da dokumentuje ove kontakte, te je istražnim organima BiH dostavljen zahtev za ispitivanje i pretres objekata koje koristi treći brat nastanjen u Sarajevu. "SIPA je u akciji sprovedenoj krajem jula i početkom avgusta, prilikom pretresa kod Semira Hodžića, zatekla devojku poreklom iz Egipta, koja je ilegalno boravila na teritoriji BiH i koja je bila u vanbračnoj zajednici sa Hodžićem", stoji u tekstu. Ta Egipćanka je u utorak ekspresno proterana iz BiH, dok je njen nevenčani suprug posle saslušanja pušten na slobodu.

Portal je objavio video snimak njihovog puštanja na slobodu.

Nemačka policija uhapsila je braću Hodžić krajem jula u okrugu Roštok zbog sumnje da su, zajedno sa još jednom osobom, planirali da izvrše teroristički napad na teritoriji Nemačke.

Zbog nedostatka dokaza, nadležni sud u Nemačkoj pustio ih je na slobodu, posle čega su ponovo uhapšeni, a zbog opasnosti po nacionalnu sigurnost Nemačke doneta je odluka o njihovom proterivanju.

Iako je deportacija braće Hodžić bila najavljena za septembar, oni su izručeni danas.

U Sarajevo su stigli letom iz Kelna, u popodnevnim satima, gde su ih preuzeli pripadnici SIPA i službenici Tužilaštva BiH.

Posle jednočasovnog ispitivanja, Amir i Emir Hodžić pušteni su na slobodu, iako je prema Zakonu o krivičnom postupku BiH za krivično delo terorizma dozvoljeno trodnevno zadržavanje bez odluke Suda BiH o određivanju pritvora.

Prema saznanjima Žurnala, braća Hodžić godinama su živela u Nemačkoj, gde su primećeni njihovi kontakti sa pripadnicima radikalnih grupa. Ključni događaj desio se ove godine kada su tokom jula tamošnje službe zabeležile kontakt braće Hodžić sa pripadnicima Islamske države koji su se nalazili na teritoriji Sirije.

Bosna sedma na svetu, evo po čemu

Povezano

Sve vesti