• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Četvrti put na Bitefu!

Izvor mondo.rs

Jedan od omiljenih reditelja iz regiona dolazi sa dva naslova.

Najnovije, 51. izdanje Bitefa održace se od 22. do 30. septembra 2017. godine pod sloganom Epic Trip. U okviru glavnog programa festivala, ucestvovace i najnovija ostvarenja jednog od najistaknutijih reditelja iz regiona, Jerneja Lorencija.

Ovaj reditelj iz Slovenije važi za jednog od omiljenih reditelja beogradske publike, a na Bitefu je gostovao vec tri puta. Njegova predstava "Oluja" u produkciji Mestnog gledališca ljubljanskog, osvojila je nagradu Politike 2013. godine. Vec naredne godine, u glavnom programu je ucestvovala "Poludela lokomotiva", u produkciji Slovenskog narodnog gledališca Drama Ljubljana. Na 49. Bitefu 2015. godine, "Ilijada"u koprodukciji Slovenskog narodnog gledališca Drama Ljubljana, Mestnog gledališca ljubljanskog i Cankarjevog doma, osvojila je Nagradu Politike i Nagradu Publike.

Na 51. Bitefu, imacemo priliku da uživamo u cak dve Lorencijeve predstave. "Biblija, prvi pokušaj" u produkciji Drame SNG iz Ljubljane, nastavak je njegovog istraživanja scenskih mogucnosti velikih epskih i drugih nedramskih tekstova na kojima se zasniva naša civilizacija.

Biblija prvi poskus
Izvor: YouTube

Po recima umetnickog direktora Bitefa Ivana Medenice, predstava je, paradoksalno, ujedno i minimalisticka i monumentalna. Minimalisticka je zato što, osim stolica na kojima glumci sede dok cekaju svoju scenu, u predstavi nema scenografije, ali nema ni scenskih efekata ni dinamicnog mizanscena: ona pre nalikuje prezentaciji radionice za glumce. Monumentalna je, medutim, zašto što se iza vrlo malog prostora za igru otkriva beskraj prazne pozornice, a prevashodno zato što sjajna glumacka igra, u kombinaciji govora i fizicke radnje, ostavlja utisak snage i grandioznosti. Publika ce ovu predstavu imati prilike da pogleda 25. septembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu ( Scena "Ljuba Tadic").

Predstava radnog naslova"Carstvo nebesko", kao festivalska produkcija, bice premijerno izvedena 26. septembra, sa reprizom 27. septembra. Predstava koja je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu i Bitef teatra, za polazište uzima srpsku epsku književnost srednjeg veka. Poseban kuriozitet ove predstave je to što ce se ona izvoditi u dva pozorišta: prvi deo ce se igrati na sceni "Raša Plaovic" Narodnog pozorišta, dok ce se publika u pauzi preseliti u Bitef teatar, gde ce se izvesti drugi deo predstave.

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Takode festivalu je tradicionalno pružila podršku Ambasada SR Nemacke u Beogradu i Goethe-Institut Beograd, kao i Ambasada Švajcarske u Beogradu, i Telekom Srbija.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE